Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 1,47 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, pentru care plateste o dobanda medie anuala de 7,00%, potrivit datelor BNR. Dobanda maxima acceptata a fost de 7,09% pe an.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de un miliard de lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 3,97 miliarde de lei.

La licitatia anterioara cu scadenta la 12 luni, din 22 noiembrie, Ministerul de Finante a vandut certificate de trezorerie cu discont in valoare de aproape un miliard de lei, la o dobanda de 7,22%.

In ultima perioada, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei. In perioada iulie-septembrie, MFP a reusit sa colecteze 6,52 miliarde de lei, cu mult sub nivelul programat de 13-15 miliarde de lei.

Ministerul de Finante a atras 3,096 miliarde de lei prin titluri de stat in luna octombrie, sub nivelul programat de 4,6 miliarde de lei, iar in noiembrie a luat din piata 4,37 miliarde de lei si 1,31 miliarde de euro.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa aceasta tinta a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.