Banca centrala a Marii Britanii ar putea relua programul de cumparare de active daca cresterea economica incetineste sau criza datoriilor din zona euro va avea un impact puternic asupra economiei britanice, a declarat luni Charles Bean, viceguvernatorul Bancii Angliei, citat de Reuters. El a apreciat ca este cu siguranta posibil ca banca centrala sa realizeze o a doua runda a programului de relaxare cantitativa daca vor exista semne clare ca vreunul din cele doua riscuri se materializeaza.

Banca Angliei a cumparat obligatiuni de stat si corporative in valoare de 200 miliarde de lire sterline in perioada martie 2009 - februarie 2010 si a redus rata dobanzii cheie la nivelul record de 0,5% pentru a ajuta economia sa iasa din cea mai severa recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Cresterea economica a revenit in acest an, insa economia se confrunta cu turbulente semnificative din cauza crizei datoriilor din zona euro, care este cel mai mare partener comercial al Marii Britanii, precum si cu reducerea drastica a cheltuielilor publice.

Desi reducerea cheltuielilor publice pentru a tine sub control deficitul ar putea limita expansiunea economica, inflatia ramane peste tinta bancii centrale, iar factorii de decizie de la Banca Angliei au opinii impartite daca trebuie sa majoreze dobanzile pentru a tinte sub control cresterea preturilor sau sa introduca noi stimulente.