Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ungaria a incasat in acest an 645 milioane euro din taxa pe banci

Ungaria a colectat in acest an 645 milioane de euro, din taxa pe banci. Anuntul vine de la reprezentantii Ministerului Economiei, dupa ce institutiile financiare din tara vecina au achitat si a doua transa din taxa criticata de intreg sistemul bancar din Ungaria. Cu toate acestea, incasarile la buget au fost conform asteptarilor, iar bancile au respectat intocmai legislatia. Majoritatea institutiilor financiare au demonstrat o disciplina ridicata in indeplinirea acestei obligatii, avand astfel o contributie importanta la eforturile Ungariei de a respecta tinta de deficit de 3,8% pentru acest an, scrie presa de la Budapesta. Parlamentul a votat in vara introducerea unei taxe exceptionale asupra bancilor si asigurarilor care ar fi trebuit sa aduca 700 de milioane de euro la buget – tinta aproape atinsa in acest prim an. Aceste masuri au fost luate pentru reducerea deficitului public si vor fi aplicate in urmatorii trei ani.

Studiu Eurochambres: Companiile europene sunt optimiste in privinta climatului de afaceri din 2011

Companiile europene cred ca anul viitor afacerile vor merge mult mai bine decat anul acesta. Dintr-un studiu facut de Asociatia Camerelor de Comert si Industrie Europene – Eurochambres, se remarca faptul ca mai mult de jumatate din managerii chestionati crec ca afacerile vor avea cel putin acelasi succes ca acum, iar o treime dintre directori prevad chiar un an mai prosper. Firmele suedeze sunt cele mai optimiste in ce priveste climatul economic pentru 2011, in vreme ce pesimismul domina in randul respondentilor greci. In Romania, proportia este de peste o treime in favoarea celor care privesc optimisti spre viitor. Cu toate acestea, peste 30% dintre companii sunt inca reticente in legatura cu perspectivele legate de cifra de afaceri, ocuparea fortei de munca si investitii. La acest studiu au participat 70.000 de firme de pe continent, din care 1000 din Romania.

Ministerul Finantelor a atras 1,47 miliarde lei prin certificate de trezorerie la 12 luni, peste valoarea anuntata initial

Romania este inca atractiva pentru investitori. Ministerul Finantelor Publice a reusit sa atraga din nou mai multi bani decat si-a programat. Mai exact, ieri s-au vandut certificate de trezorerie in valoare de 1,47 miliarde de lei. Titlurile au o maturitate de 12 luni si dobanda platita de stat este de 7,00%, potrivit datelor BNR. Valoarea anuntata initial a licitatiei era de un miliard de lei, dar bancile au depus cereri de cumparare pentru o valoare de aproape 4 ori mai mare – si anume de 3,97 miliarde de lei. In ultima perioada, Ministerul a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an. Aceste vanzari de certificate de trezorerie sunt de fapt imprumuturi de pe piata libera, prin care autoritatile romane acopera deficitul bugetar, stabilit pentru acest an la 6,8 procente din produsul Intern Brut.

Piata auto romaneasca a urcat cu 34% in noiembrie, unele marci si-au dublat vanzarile

Noiembrie a fost o luna extrem de buna pentru inmatricularile de masini noi in tara, totalul depasind 11.000 de unitati, adica o crestere de 34% fata de luna similara a lui 2009. La marci precum Opel sau Seat vanzarile s-au dublat, iar la Dacia cresterea a fost de 45%, arata datele Politiei. Noiembrie a fost a treia luna consecutiva in care piata a crescut in comparatie cu 2009, dar procentul de luna trecuta a fost cel mai mare inregistrat pana acum anul acesta. Per total, in primele 11 luni piata este totusi cu 22% sub nivelul de anul trecut, din cauza vanzarilor reduse din prima parte a lui 2010. Dintre marcile de volum, Chevrolet a avut cea mai buna evolutie, cu 4200 de unitati, dar nici BMW nu a mers rau, valorificand peste 1.300 de masini. Cateva marci au avut insa scaderi substantiale: aici mentionam Fiat, Kia, Hyundai sau Peugeot. La capitolul masini de lux, cea mai dramatica scadere au avut-o cei de la Maserati unde vanzarile s-au prabusit cu 80%. Noiembrie a fost insa o luna foarte buna la capitolul inmatriculari de masini de ocazie, cu aproape 27 de mii de unitati din care peste jumatate au fost Volkswagen si Opel.