Numarul angajatilor din sectorul bugetar a fost de 1,29 milioane in luna decembrie, in scadere cu 88.000 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), conform raportarilor ordonatorilor principali de credite, prezentate marti de Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna decembrie 2008, numarul bugetarilor a scazut cu circa 107.000.

Conform metodologiei de calcul a INS, efectivul de salariati din sectorul bugetar a fost in luna octombrie de aproape 950.000 persoane, cu 57.000 mai putine decat in decembrie 2009.

Desi cele doua cifre sunt din luni diferite, Vergil Voineagu a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca diferenta se datoreaza modului de raportare diferit. Astfel, datele INS referitoare la sectorul bugetar se refera la statisticile din activitatile economice conform CAEN Rev.2 de administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala, inclusiv personalul din sector privat din invatamant, nefiind luat in calcul personalul auxiliar. Astfel, INS calculeaza doar numarul de educatori, invatatori, profesori, medici, asistenti, etc., inclusiv pe cei din mediul privat, adica circa 3% in invatamant si circa 5% in sanatate si asistenta sociala. Totodata, aceasta cifra nu include angajatii din fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).

In acelasi timp, Ministerul de Finante ia in calcul numarul posturilor finantate, fara a face diferenta, spre exemplu, intre un profesor si un portar la o institutie de invatamant.

Datele INS arata ca efectivul salariatilor de la sfarsitul lunii octombrie 2010, apartinand sectorului bugetar, a ajuns la aproape 950.000 persoane, continuand tendinta de scadere. Astfel, in administratia publica au fost 207.000 persoane, in invatamant 377.400 persoane, iar in sanatate si asistenta sociala 365.500 persoane.

Efectivul salariatilor a scazut in octombrie cu 11.900 persoane comparativ cu luna precedenta, din care 7.400 in administratia publica, 3.000 persoane in sanatate si asistenta sociala si 1.500 in invatamant, a mai aratat Vergil Voineagu.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, efectivul salariatilor s-a diminuat cu 57.000 persoane. Dintre acestia, aproximativ 40% au provenit din administratia publica, iar 60%, in proportii aproape egale, din activitatile de invatamant, respectiv sanatate si asistenta sociala.