"​Sa vedem forma in care va trece Ordonanta 50/2010 prin plenul Camerei. Ceea ce s-a votat astazi este un amendament care a trecut de o comisie. Plenul e insa format din peste 400 de oameni. Am fost sef de Comisie 8 ani si stiu cum decurge procedura. Acesta este un amendament, o propunere de amendament la o comisie..., ceva care se dezbate, se voteaza, dar nu e un element care poate genera o discutie de fond in acest moment", a spus miercuri prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

"Nici despre un amendament si nici despre posibile implicatii legate de cresterea costului creditelor nu putem discuta in acest moment. Trebuie discutat abia dupa ce se adopta decizia finala. Pana atunci, factorii politici din Parlament se vor fi consultat cu oamenii de specialitate din Ministerul de Finante, BNR, ARB. Ceea ce s-a votat astazi trebuie luat sub beneficiu de inventar. S-a intalmpat ceva. Foarte bine, insa e numai faza intermediara a procesului legislativ", a mai spus Georgescu.

Reprezentantii Finantelor au confirmat insa la dezbaterile din Comisie ca eliberarea următoarei tranşe din împrumutul acordat României este conditionat de aplicarea ne-retroactiva a OUG 50/2010.

"Am avut consultări cu Comisia Europeană, cu cei care ne acordă tranşa, în ultimele zile. Am şi ultima scrisoare primită alaltăieri de la dânşii şi ei condiţionează eliberarea tranşei de 1,2 miliarde de euro de scrierea concretă că nu se aplică ordonanţa decât în cazul articolelor 66 - 69, 70 - 71, 50 - 55, 56. Exact asta este. Pentru contractele în curs s-a găsit această formulare ca actele adiţionale să rămână în continuare, în cazul în care ele au fost acceptate între părţi, iar cele care au fost considerate acceptate tacit, potrivit ordonanţei, la sesizarea unei părţi - a clientului sau a băncii - să fie renegociate în conformitate cu prevederile ordonanţei şi a directivei. Aceasta este poziţia noastră după ultimele discuţii purtate cu CE şi FMI", a spus sercretarul de stat din Finante, Gheorghe Gherghina.