Modificarea Ordonantei 50 nu ii afecteaza pe clientii care au dat in judecata bancile pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta clientii Volksbank si pe cei ai BCR in actiunile in instanta. El a precizat ca actiunea in instanta a clientilor reprezentati de el se bazeaza pe Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.

"Tinta lobby-ului bancilor a fost gresita. Cei care au fost guralivi nu o sa taca pentru ca Ordonanta a fost modificata. Daca au sperat sa le inchida gura, sperantele sunt desarte", a declarat Piperea.

El a mai spus ca persoanele pe care le reprezinta sunt decise sa apeleze chiar si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru a-si face dreptate.

Actiunile clientilor reprezentati de Piperea au ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din conventiile de credit incheiate intre acele banci si clientii sai, cererile de chemare in judecata fiind formulate de peste 1000 de persoane. Clientii contesta caracterul abuziv pentru un numar de cateva zeci de clauze introduse de banca in conventiile de credit.

Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat, miercuri, aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ, anunta Mediafax.

Deputatii Comisiei de buget-finante au aprobat aplicarea unor prevederi OUG 50 doar la creditele noi.

"Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta", potrivit amendamentului aprobat de deputati.