"Evazionistii fiscali beneficiaza intr-o maniera mai mare de serviciile publice. Evazionistul are bani multi si isi ia masini si vile si circula mai mult pe sosele decat un laborant de pilda, caruia i s-a taiat salariul dar care e la zi cu darile si care,fiindca e corect, nu mai are bani decat de tenisi. Ori, ala in tenisi nu prea strica infrastructura. Cel cu jeepul insa o strica si repet, nu contribuie la repararea ei", a declarat joi prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu la o conferinta la sediul Politehnicii Bucuresti. "Evazionistul isi trimite copiii la facultati straine. Alalaltul, laborantul, nu are nici bani de meditatii si o sa ramana 17 generatii tot laborant", a mai spus oficialul BNR.

In opinia lui, evazionistul submineaza si stabilitatea financiara si daca finantele nu sunt solide, inflatia e subminata, echilibrul extern e subminat, pe langa implicatiile morale de care vorbeam. E un microb foarte periculos. "Evaziune fiscala inseamna si unul care isi masluieste bilantul contabil, subevalueaza veniturile, isi creste artificial cheltuielile, isi transfera veniturile in strainatate. Unul de pilda care face un proiect de o pagina sau doua si cica plateste pentru asta 8 milioane de euro prin Cipru sau alte paradisuri fiscale. Ori, in gestiunea lui, proiectul ala nu se reflecta nici cu doi lei", a mai explicat Georgescu.

Potrivit prim-viceguvernatorului, evaziunea in Romania trece de 30% si se apropie de 40%. "In alte tari e aproape de 100%, asa cum sunt tari cu evaziune mult mai mica. Asta arata seriozitatea actului de legiferare, performanta lui si calitatea functionarii institutiilor dintr-o tara. Asa cum nu e tara fara gripa si hepatita A, nu exista nici tara fara evaziune", a conchis Georgescu.