Parlamentul irlandez a aprobat miercuri, cu 81 de voturi pentru si 75 impotriva, planul de salvare propus de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, in valoare de 85 de miliarde de euro. Prin acest plan, guvernul de la Dublin spera sa calmeze pietele internationale si sa ajute tara sa scape de actualele dificultati financiare, relateaza AFP.

Din totalul acestor fonduri, 50 de miliarde de euro sunt destinati sa acopere, timp de trei ani, necesitatile de imprumut ale Dublinului, al carui rating a fost degradat. Celelalte 35 de miliarde vor servi consolidarii sectorului bancar. Zece miliarde vor fi injectati imediat iar 25 vor alimenta un fond de siguranta destinat acoperirii necesitatilor ulterioare de lichiditati.

Planul de salvare este extrem de contestat de opozitia irlandeza, care acuza conditiile impuse de finantatorii internationali, in special in ceea ce priveste dobanda. Guvernul spune insa ca este singura solutie in fata crizei financiare care a zguduit fostul Tigru Celtic.

Deputatii irlandezi urmeaza acum sa discute bugetul pentru 2011, a carui adoptare ar urma sa fie finalizata in cateva saptamani. Pentru anul 2011, guvernul a pus la punct un plan de austeritate prin care isi propune sa economiseasca 6 miliarde de euro, cel mai sever din istoria tarii.