PNL a parasit lucrarile comisiilor comune de buget-finante in timpul discutiilor pe marginea bugetului Ministerului Administratiei si Internelor. Anuntul a fost facut de deputatul Eugen Nicolaescu, motivul invocat fiind acela ca Puterea "nu doreste cu adevarat adoptarea Bugetului". Lucrarile comisiilor reunite de buget finante din Parlament fusesera intrerupte din nou un jurul orei 11.45 pentru a se discuta modul in care vor lua in discutie amendamentele propuse dupa incheierea datei limita la bugetele diferitelor ministere.

UPDATE - Sedinta a fost reluata in jurul orelor 15, dupa ce negocierile Putere-Opozitie au gasit calea unui compromis.

Unul din punctele asupra caruia s-a decis este posibilitatea ca de la 1 ianuarie 2011, microintreprinderile sa poata opta si pentru o impozitare cu 3% - propunere venita din partea PNL. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a mai propus reducerea cu 4% a CAS, cresterea bugetelor la Sanatate si Educatie cu cate 6% din PIB si cresterea sumelor de echilibarare pentru comunitatille locale si darea acestora pe criterii obiective ca sa evite criteriul politic de rartizare a banilor de la buget.

Potrivit acestuia, daca reprezentantii PDL nu cedeaza, exista riscul ca bugetul sa nu poata fi dezbatut in plen luni, potrivit programului.

Bugetele se aproba pe banda rulanta, tendinta este de respingere a tuturor amendamentelor propuse. Reprezentantii ministerelor nu sunt supusi unui tir de intrebari din partea membrilor celor doua comisii de specialitate, din dorinta ca discutiile sa se incheie intr-un timp rezonabil.

Discutiile s-au impotmolit dupa ce unele amendamente nu erau trecute pe documentele comisiilor reunite, in vreme ce alte amendamente fusesera modificate intre timp. Dan Radu Rusanu a declarat ca se luase anterior decizia ca amendamentele sa poata fi propuse si in timpul dezbaterii in vreme ce regulamentele comisiilor prevedeau ca data limita de depunere a amendamentelor joi la ora 24.

Discutiile au fost reluate in jurul orelor 15, dupa pauza de masa a membrilor comisiilor reunite. Sedinta de sambata a mai fost intrerupta de cateva ori din motive de procedura - nu exista un secretar de sedinta la solicitarea PSD, care a invocat posibilitatea renuntarii la dezbateri ca urmare a respingerii amendamentelor propuse de social-democrati de majorare a bugetului Senatului pe 2011.

Bugetul Ministerului Economiei a trecut si el cu respingerea tuturor amendamentelor propuse. Membrii comisiilor reunite i-au cerut detalii ministrului Ariton despre programul de inchidere al minelor. "Suntem in proces de restructurare a intregului minister, inclusiv companiile care apartin de noi. Inchiderea minelor va fi facuta intr-o perioada mai lunga - pana in 2018, tocmai am primit acceptul Uniunii Europene - reducand astfel costurile sociale", a declarat ministrul Energiei.