Dupa ce discutiile pareau suspendate, iar Legea Bugetului parea sa nu se mai poata discuta in Parlament, negocierile intre membrii Comisiilor de specialitate din Parlament au gasit compromisul: acceptarea conditiilor Opozitiei, in ciuda avertismentelor repetate ale secretarului de stat din MFP Gheorghe Gherghina, privind lipsa resurselor financiare. Presedintele comisiei de buget finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a anuntat rezultatul negocierilor. Bani mai multi la Sanatate si Educatie, plata a 3% impozit pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi si modificarea criteriilor de distribuire a banilor in teritoriu.

Viorel StefanFoto: cdep.ro

"După lupte grele, putem spune că nimeni n-a învins decât raţiunea. Acesta este motivul pentru care noi am revenit în sala de dezbateri, pentru că am căzut de acord cu colegii noştri din arcul guvernamental să revenim asupra bugetului ÎCCJ şi în discutarea amendamentului promovat de Comisia juridică să vă rugăm să fiţi de acord cu suplimentarea bugetului acestei instituţii cu 10 milioane de lei. De asemenea, rugăm MFP să facă un angajament că la prima rectificare bugetară va onora şi diferenţa de 42 de milioane solicitată de către această instituţie şi susţinută de Comisiile juridice", a mai spus Ştefan.

"De asemenea, am convenit să revenim asupra votului în legătură cu amendamentul promovat de noi care priveşte introducerea unor criterii transparente de alocare a sumelor în interiorul programelor naţionale de infrastructură rurală. Colegii din arcul guvernamental au promis sprijin pentru promovarea acestui amendament în plen. A treia chestiune convenită – să revizuim criteriile de alocare a sumelor pentru drumuri judeţene şi comunale. Al patrulea punct pe care ne-am înţeles este acela de a fi de acord să introducem în textul Legii bugetului prevederea că începând cu 1 ianuarie 2011, microîntreprinderile pot opta pentru plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri ca alternativă la regula generală de plată a 16% pe profit. Acestea sunt cele patru obiective asupra cărora s-a realizat consens în cadrul negocierilor", a mai precizat Viorel Ştefan.

Membrii comisiilor reunite au mai suplimentat bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu 10 milioane de lei, urmand ca la rectificare sa mai fie acordate alte 42 de milioane.