"Cand am venit in minister, nivelul arieratelor din sanatate era de 2,8 miliarde de lei. Dupa cum stiti, o parte dintre ele au fost achitate cu mari eforturi, dar au mai aparut alte arierate intre timp, nivelul lor actual fiind de circa 1,6-1,7 miliarde de lei", a declarat ministrul Sanatatii Attila Cseke la audierile pentru stabilirea bugetului ministerului pentru 2011.

Desi Guvernul a platit 2 miliarde de lei sectorului de sanatate in contul arieratelor, in scurt timp au mai aparut facturi de inca 1,5 miliarde, lucru care a iritat oficialii MFP, acestia angajandu-se in fata FMI sa aduca la zero stocul de arierate pana in vara anului viitor.

FMI a reintrodus din nou plata arieratelor printre conditiile pentru primirea urmatoarei transe din imprumut dupa ce a observat ca acestea cresc, criteriul arieratelor fiind printre foarte putinele pe care Romania nu le-a indeplinit la nicio vizita a delegatiei Fondului.

Statul a platit deja doua miliarde de lei pentru Sanatate in luna septembrie, iar datoria de un miliard reprezinta facturile neachitate din ultima perioada. Reprezentantii Fondului au transmis semnale potrivit carora acestea ar depasi valoarea de un miliard, lucru confirmat sambata de Attila Cseke.