Dezbaterile pe marginea bugetului de stat pe 2010 in plenul reunit al Parlamentului au fost reluate la 10.00, cu o ora intarziere. Luni, 20 decembrie, plenul Parlamentului a discutat legea bugetului pe articole, astazi urmand sa fie analizate anexele actului normativ. In cadrul dezbaterilor pe articole, senatorii si deputatii au respins propunerea liberalilor de a se reveni la impozitul de 3% pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, desi ea fusese acceptata in comisii, invocand argumentul ca locul unei asemenea propuneri este in Codul Fiscal, nu in legea Bugetului de Stat.

Parlamentul RomanieiFoto: Hotnews

In doar cateva minute a fost aprobat bugetul Administratiei Prezidentiale, fara amendamente. Bugetul Administratiei Prezidentiale va fi in 2011 de 29,2 milioane de lei, fata de 28,2 milioane lei in 2010.

De asemenea, au fost aprobate rapid si bugetele Senatului si Camerei Deputatilor. Senatul va primi 86,5 milioane lei, fata de 94 milioane lei in 2010. In privinta Camerei Deputatilor, bugetul va fi de 209,4 milioane lei, in scadere cu 7,2% fata de 2010.

UPDATE Discutii mai ample au avut loc pe marginea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Staciu Livia Doina, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sustine ca este nevoie de o suplimentare a bugetului. "Avem nevoie de posturi suplimentare in perspectiva intrarii in vigoare a noilor Coduri de Procedura Civila si Penala(...)Pe sectia penala, volumul de activitate se mareste de 10 ori, actvitatea sectiei civile s-ar tripla". Bugetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie a fost stabilit, potrivit proiectului, la 63,8 milioane de lei. A fost acceptat si un amendament privind suplimentarea cu 10 milioane lei in plus fata de suma initiala.

UPDATE 2 In doar cinci minute au fost aprobate bugetele Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, Curtii de Conturi, Consiliului Concurentei, Avocatului Poporului, Consiliului Nationale pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Consiliului National al Audiovizualului.

  • In schimb, bugetul Secretariatului General al Guvernului a necesitat mai mult timp de discutii avand in vedere ca exista nu mai putin de 2.400 de amendamente,toate reprezentand solicitari de sume pentru biserici. Bugetul pentru anul 2011 al Secretariatului General al Guvernului este de 883,9 milioane de lei, cu 2,5% mai mic fata de anul trecut.

UPDATE 3 Toate cele 2.400 de amendamente propuse pentru bugetul SGG au fost respinse dupa doua ore si jumatate de discutii aprinse.

Luni, plenul a adoptat un singur amendament, al deputatului PDL Petru Calian care prevede ca Posta Romana va primi un comision negociabil de pana la 1,05% din valoarea drepturilor de asistenta sociala pe care aceasta companie le va livra la domiciliul beneficiarilor in 2011. In proiectul initial, comisionul era de 1%, iar in comisiile de buget-finante amendamentul lui Calian fusese respins.

La orele 22, presedintele de sedinta Ioan Oltean (PDL) a suspendat lucrarile pana marti dimineata.