Desi Guvernul a platit 2 miliarde de lei sectorului de sanatate in contul arieratelor, in scurt timp au mai aparut facturi de inca 1,5 miliarde, Finantele angajandu-se in fata FMI sa aduca la zero stocul de arierate pana in vara anului viitor. FMI a reintrodus plata arieratelor printre conditiile pentru primirea urmatoarei transe din imprumut dupa ce a observat ca acestea cresc, criteriul arieratelor fiind printre foarte putinele pe care Romania nu le-a indeplinit la nicio vizita a delegatiei Fondului.

Cseke Attila ZoltanFoto: Agerpres

Statul a platit deja doua miliarde de lei pentru Sanatate in luna septembrie, iar datoria de un miliard reprezinta facturile neachitate din ultima perioada. Reprezentantii Fondului au transmis semnale potrivit carora acestea ar depasi valoarea de un miliard, lucru confirmat pentru HotNews.ro de ministrul Attila Cseke.

Rep: Cum se face ca sunt atatea arierate in Sanatate? De unde apar ele?

Cseke Attila: Arieratele sunt datorii ale statului la care a expirat termenul de plata. Situatia nu vine din anul acesta. Eu asa am preluat ministerul cu un deficit pe arierate de 2,8 miliarde lei. De fapt, un credit de angajament care a fost luat anul trecut in septembrie, daca nu ma insel, si care greva practic bugetul de anul acesta. Deci cand am pornit cu bugetul anului acesta deja aveam un minus de 2,8 mld lei, care s-au consumat anul trecut dar trebuiau platiti anul acesta. Sigur anul acesta s-au platit sume destul de consistente. Aveam arierate destul de multe provenind de la spitale, care erau acumulate de 3-4 ani de zile. Acum suntem la 1,6-1,7 miliarde, iar tendinta este de scadere. Anul viitor sper ca vor mai scadea atat pe spitale cat si pe farmacii.

Rep: Arieratele acestea nu afecteaza si nivelul preturilor? Daca as fi o companie pharma si m-as astepta sa imi blochez banii la Stat, as urca preturile, “taxand” astfel Statul pentru ca e rau platnic.

C.A.: Nu pot sa comentez intentiile sau cum gandeste o firma din pharma, va dati seama. Dar vreau sa va spun ca sunt alte state care platesc la fel sau chiar mai tarziu decat Romania. Italia plateste la un an de zile, Grecia plateste farmaciile la doi ani. Romania nu este prin urmare intr-o situatie unica, si nu doar noi platim cu intarziere.

Rep: Bine, insa la noi problema a atras atentia inclusiv la nivelul FMI...

C.A.: Sigur sunt de acord. Asa cum va spuneam, o parte au fost platite. Cu totul, in jur de 2 miliarde au fost arieratele in acest an. Pe spitale de exemplu, arieratele provin din ultimii 3-4 ani de zile. S-au mai platit o parte in 2005, o alta parte in 2006 si de atunci nu prea. Asa ca s-au adunat de la an la an. S-au strans foarte multe probleme in 2010 si pe partea financiara si pe partea de sistem. Daca aveam sistemul informatic sigur nu eram aici.