Polonia a cerut Fondului Monetar International (FMI) sa ridice la 29 de miliarde de dolari limita liniei sale de credit preventiv, a anuntat miercuri Fondul, potrivit AFP.

Polonia a primit deja aproximativ 21 miliarde dolari din linia de credit de la FMI pentru a ajuta la redarea increderii investitorilor in aceasta perioada de criza.

Varsovia va putea acum sa imprumute pana la 29 de miliarde de dolari, a anuntat intr-o declaratie de presa prim-adjunctul directorului general al FMI, John Lipsky.

Polonia beneficiaza din 2009 de o linie de credit destinata doar tarilor considerate bine guvernate, care le permite sa obtina lichiditati in momentul si in cuantumul pe care il doresc, in cazul in care vor fi atinse de socuri externe. Columbia si Mexic au un asemenea acord cu FMI.

In timp ce Polonia a fost singurul membru al Uniunii Europene care a evitat recesiunea in 2009, tara a luptat cu deficitele bugetare, care se asteapta sa fie aproape de opt la suta din PIB in acest an, comenteaza AFP.

Ucraina va primi a doua transa din imprumutul de la FMI

FMI a anuntat miercuri deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 15,15 miliarde de dolari acordat Ucrainei in iulie. Valoarea sa este de 1,5 miliarde de dolari.

Fondul a laudat guvernul de la Kiev pentru politicile sale care au scos tara din recesiunea severa, scrie AFP. Totodata, FMI si-a exprimat satisfactia pentru "angajamentele puternice pentru anul viitor".

In luna iulie, institutia anuntase ca va da Ucrainei un imprumut de 15,15 miliarde de dolari in urmatorii doi ani si jumatate in incercarea de a ajuta acesta tara sa iasa din criza. Prima transa, de 1,9 miliarde de dolari fusese pusa la dispozitie imediat.