Taxarea marilor averi nu va include conturile bancare, bancherii avertizand ca detinatorii de conturi consistente si-ar putea retrage banii ca sa scape de impunerea lor, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Potrivit demnitarului, bugetul pe 2011 arata atat de bine pe cat isi poate acum Romania permite, iar aplicarea impozitarii cu 3% a microintreprinderilor va avea un impact bugetar pozitiv. "Vom sustine in coalitie impozitarea marilor averi. Discutiile la nivel tehnic au fost incheiate, e vorba de fapt despre o taxa de solidaritate care se va aplica pe activele detinute: case, iahturi, averi in general. Nu si asupra conturilor bancare", a explicat Ialomitianu.

Gheorghe IalomitianuFoto: Agerpres

​Rep: S-a tot vorbit despre impozitarea marilor averi. In ce faza se afla proiectul?

Gheorghe Ialomitianu: Vom sustine in coalitie aceasta idee, a impozitelor pe marile averi. Discutiile la nivel tehnic au fost incheiate, e vorba de fapt despre o taxa de solidaritate care se va aplica pe activele detinute: case, iahturi, averi in general. Le vizam desigur si pe cele detinute in afara Romaniei. E drept, nu vom aplica aceasta taxa de solidaritate asupra conturilor bancare.

Rep: De ce?

G.I.: Pentru ca in cadrul discutiilor cu reprezentantii bancilor, acestia si-au exprimat temerea ca oamenii ar putea sa isi retraga masiv banii din conturi, ceea ce ar putea genera probleme la nivel de sistem.

Rep: Bine, dar daca isi muta banii dintr-o banca in alta, nu poate fi urmarit traseul acestora?

G.I.: Dar nu e vorba doar ca si-i muta. Romania are o cultura a cash-ului foarte puternica. Daca si-i muta dintr-un cont in altul nu ar fi o problema. Dar daca si-i ia acasa- ma gandesc acum mai ales la zonele sociale in care nu exista o cultura financiara foarte dezvoltata- ce te faci?

Rep: Am intrles. Domnule ministru, ati facut calcule legate de impactul bugetar al masurii vizand cota de impunere de 3% asupra cifrei de afaceri a microintreprinderilor?

G.I.: Sigur ca da. Nu am insa la mine cifrele ca sa va dau rezultatele cantitative. Calitativ, lucrurile arata ca masura va fi una de succes. Cifrele sunt la expertii nostri din minister, dar asta arata, ca vom fi pe plus.

Rep: Jucati la Bursa?

G.I.: Nu. Mai jucam la Loto, dar de cativa ani m-am oprit.

Rep:De ce?

G.I.: Dupa cateva partide jucate cu castig zero, la un moment dat am avut si un castig care echivala cu pierderile mele. Asa ca mi-am zis atunci ca e cazul sa ma opresc. Nu prea am pasiunea asta a jocurilor de noroc.

Rep: Dar ce pasiuni are un ministru de Finante?

G.I.: Tenisul, fotbalul, dar din pacate nu mai e timp sa le practic. Inainte de a prelua portofoliul Finantelor ieseam in fiecare joi la fotbal, cu baietii. Acum insa, am ramas cu dorul partidelor de fotbal, ca presiunea timpului nu imi mai permite...

Rep: Se incheie un an dificil. Care e marele regret pentru 2010?

G.I.: Ca nu am reusit sa alocam mai multi bani la rectificare.

Rep: Nu va e teama ca tentativa de reorganizare a ANAF s-ar putea lasa cu tensiuni in cadrul Agentiei?

G.I.: Pai nici nu putem merge asa in continuare. Ganditi-va ca si din punct de vedere al birocratiei, avem in cadrul institutiei 3 ordonatori de credite, cu tot ce presupune acest lucru. E nevoie sa integram Garda si Vama in cadrul unei structuri eficiente si flexibile. Pe urma, nu mai putem lasa ca indicatorii de performanta sa fie diferiti. ANAF are un criteriu legat de numarul plangerilor penale. Ori, treaba ANAF e sa colecteze cat mai eficient veniturile bugetare, nu sa faca sesizari penale.

Rep: Sunteti nemultumit de activitatea ANAF? Va urma o inlocuire la varful institutiei?

G.I.: Nu, nici vorba. Pai si daca schimb conducerea, principiile dupa care se lucreaza nu raman aceleasi? Nu oamenii trebuie sa ii schimbam, ci procedurile. Dar pentru asta e nevoie si de un efort legislativ.

Rep: Ce veti face de Craciun?

G.I.: Ma duc acasa, la Brasov. Nu stiu daca stiti, dar eu sunt de loc din Bran. Vineri sper sa ajung acasa, iar de luni ma intorc la munca.

Rep: A propos de munca, tocmai a fost votat bugetul pe 2011. Cum il apreciati ?

G.I.: A fost un buget greu, cu multe taieri. Ce sa zic de el....? In conditiile date ale economiei noastre, atata ne putem permite pentru a fi sustenabili.

Rep: Cum vi s-au parut dezbaterile in cazul bugetului MFP?

G.I : S-au depus foarte multe amendamente, multe dintre ele nefundamentate. Ati vazut si Dumneavoastra, dezbaterile au fost banalizate. Au existat amendamente care nu aveau nicio treaba cu noi, cu ministerul. Apoi, acele cateva mii de amendamente depuse in cazul bisericilor, cred ca unele au fost exagerate. Nu avem cum sa alocam, oricat am dori, atatia bani pentru biserici.

N.Red. Exista depus la Senat un proiect de lege privind impozitarea averilor mari, de catre UNPR. Potrivit documentului, persoanele fizice care detin bunuri a caror valoare depaseste 450.000 euro, sa plateasca anual 1% din valoarea acestora, pe o durata de trei ani de la intrarea in vigoare a legii.

De asemenea, proiectul stabileste o taxa si pentru persoanele ale caror bunuri sunt sub 450.000 euro. "In cazul in care valoarea totala a bunurilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 euro, se vor taxa doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 euro. Taxa de solidaritate reprezinta in aceste cazuri 0,5% din valoarea individuala a bunurilor respective", se arata in actul normativ.

Conform documentului, taxa de solidaritate se stabileste de catre Directiile de taxe si impozite locale, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a persoanelor in cauza pentru stabilirea valorilor bunurilor imobile, iar pentru bunurile mobile, valoarea se stabileste scazand din valoarea de catalog initiala 25% pentru primul an de vechime si cate 10% pentru urmatorii patru ani vechime.