Ordonanta 50/2010 privind creditele a fost votata in forma dorita de banci, eliminandu-se obligativitatea refinantarii din partea institutiilor de credit. 131 de voturi pentru si 71 impotriva au decis soarta celor 4,5 milioane de romani cu credite bancare. PNL a anuntat deja intentia de a ataca la Curtea Constitutionala forma finala a Ordonantei, desi presedintele comisiei de specialitate din Camera a declarat pentru HotNews ca sansele de succes la Curte sunt destul de mici. Clientii oscileaza intre un sentiment de revolta si altul de resemnare

"Nu cred ca putem identifica elemente de neconstitutionalitate. Putem discuta de oportunitate sau de alte lucruri, dar nu stiu daca de constitutionalitate. Daca juristii nostri vor gasi asemenea elemente, o vom ataca si noi la Curtea Constitutionala", a declarat pentru HotNews.ro Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget Finante si Banci din Camera Deputatilor.

"Sunt profund dezamagita de atitudinea deputatilor romani in privinta adoptarii, in forma actuala, a OUG 50/2010! O lege pentru protectia consumatorilor, de o importanta covarsitoare pentru 4.5 milioane de romani care au peste 8 milioane de contracte de credit la banci, ajunge sa fie intoarsa impotriva celor pe care ar trebui sa ii protejeze!", a declarat pentru HotNews si Violeta Vasilioglu, liderul grupului de clienti nemultumiti de serviciile BCR. Vasilioglu i-a mai cerut sefului statului sa nu promulge viitoarea lege.

"Toti consumatorii de credite bancare - aflate in derulare dar pentru inca 20-30 de ani, vor vota NOMINAL - asa cum "i-ati sfatuit" dvs sa o faca! Joaca de-a impunerile FMI si ale Comisiei Europene a trecut si de fapt am cunoscut dezamagirea plecand de la cei pe care i-am ales sa ne conduca spre un viitor mai bun! Ii solicitam domnului presedinte al tuturor romanilor - sa nu promulge o lege doar pentru 100 de romani!", a conchis Vasilioglu.

La randul lui, vicepresedintele Comisiei de specialitate din Camera, liberal democratul Adrian Nitu, spune ca Ordonanţa 50 nu se aplică contractelor în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată care sunt zero. "De asemenea, este o excepţie care se referă la refinanţare. Acest amendament a fost modificat astfel încât banca, în urma analizei clientului, să poată să refinanţeze. În varianta iniţială era fără costuri şi obligatoriu. A rămas o variantă negociabilă, banca urmând să negocieze cu clientul posibilităţile de refinanţare", a precizat Nitu.

Secretarul de stat din Finante, Gheorghe Gherghina, a confirmat ca Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au transmis deja un răspuns Comisiei Europene, potrivit căruia ordonanţa de urgenţă se va modifica. "Deja DAE, împreună cu ANPC, a transmis un răspuns că vor modifica ordonanţa", a spus Gherghina. Oficialul MFP şi-a exprimat speranţa că modificările propuse pentru OUG 50/2010 vor bloca procedurile Comisiei Europene împotriva României.

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Viorel Ştefan, a anunta ca va susţine o conferinţă de presă joi, de la ora 11,00, la Parlament.