Un departament din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va verifica persoanele cu venituri foarte mari si va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natura necunoscuta, estimate prin metode de control indirect, informeaza Agerpres.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat joi, la finalul sedintei de guvern, ca va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli si elementele de crestere de avere, in conditiile inexistentei unor venituri corespunzatoare, declarate Fiscului.

Impozitarea cu 16% va fi aplicata doar daca diferenta intre situatia fiscala personala si veniturile declarate este mai mare de 10% sau 50.000 de lei.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a mentionat ca aceste metode indirecte de control sunt utilizate in foarte multe state din UE si in SUA si ca Romania s-a inspirat in acest demers din experienta Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigura 40% din incasarile din impozitul pe venit.

De altfel, o misiune de asistenta tehnica pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, va veni in Romania in ianuarie 2011, urmata de o misiune tehnica a administratiei Fiscale din Franta, in februarie. In Romania, procedura de verificare va fi stabilita prin hotarare de guvern, pana la finele lunii ianuarie 2011.

  • "Va fi infiintat un departament in cadrul ANAF, care va avea un singur rol, de monitorizare si verificare pe un grup tinta de contribuabili (...) Avem multe firme sarace, multe firme cu datorii in Romania, dar patroni foarte bogati care au omis in mod deliberat in decursul ultimilor ani sa isi inregistreze veniturile pe societate, sustragandu-se de la plata impozitelor. Iar cu acei bani din evaziune fiscala si-au construit case, si-a platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, iahturi sau elicoptere, avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam noi sa ii impozitam in perioada urmatoare, utilizand metode de control indirect, oameni care niciodata nu au ridicat dividende, care niciodata nu au avut firme in profit, care niciodata nu au avut salarii mari, dar care au un nivel de trai mult peste media europeana", a declarat presedintele ANAF.

El a estimat ca noul departament din ANAF va controla circa 200-300 de persoane foarte bogate, dar a precizat ca intai vor fi create criteriile, iar persoanele care vor fi controlate vor fi acelea care ies din sablonul dat de acele criterii.

Potrivit lui Blejnar, a fost creat astfel cadrul legal pentru a fi verificata orice persoana fizica cu o diferenta semnificativa, de 12.000 - 13.000 euro fata de veniturile declarate, si ca Fiscul are acum posibilitatea reala de a combate evaziunea fiscala si munca la negru.