Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ordonanta 50/2010 a fost votata. Liberalii au anuntat ca o vor ataca la Curtea Constitutionala

Ordonanta 50 privind creditele a fost votata in forma dorita de banci, eliminandu-se obligativitatea refinantarii din partea institutiilor de credit. 131 de voturi pentru si 71 impotriva au decis soarta celor 4,5 milioane de romani cu credite bancare. PNL a anuntat deja intentia de a ataca la Curtea Constitutionala forma finala a Ordonantei, desi presedintele comisiei de specialitate din Camera, Viorel Stefan, a declarat pentru HotNews.ro ca sansele de succes la Curte sunt destul de mici. "Nu cred ca putem identifica elemente de neconstitutionalitate. Putem discuta de oportunitate sau de alte lucruri, dar nu stiu daca de constitutionalitate", a declarat pentru HotNews.ro Viorel Stefan. Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei de specialitate din Camera, Adrian Nitu, sustine ca ordonanta 50 nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia prevederilor referitoare la comisioanele de rambursare anticipata care sunt zero. Secretarul de stat din Finante, Gheorghe Gherghina, a confirmat ca Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului au transmis deja un raspuns Comisiei Europene, potrivit caruia ordonanta de urgenta se va modifica. Oficialul si-a exprimat speranta ca modificarile propuse pentru ordonanta vor bloca procedurile Comisiei Europene impotriva Romaniei.

Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor: Sustinem impozitarea marilor averi, nu si a conturilor bancare. Impozitarea microintreprinderilor cu 3% are un impact pozitiv

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a anuntat ca sustine impozitarea marilor averi, nu si a conturilor bancare. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul a declarat ca bancherii au avertizat ca detinatorii de conturi consistente si-ar putea retrage banii ca sa scape de impunerea lor. Potrivit demnitarului, bugetul pe 2011 arata atat de bine pe cat isi poate acum Romania permite, iar aplicarea impozitarii cu 3% a microintreprinderilor va avea un impact bugetar pozitiv. "Vom sustine in coalitie impozitarea marilor averi. Discutiile la nivel tehnic au fost incheiate, e vorba de fapt despre o taxa de solidaritate care se va aplica pe activele detinute: case, iahturi, averi in general", a explicat Ialomitianu. In acest moment exista depus la Senat, de catre UNPR, un proiect de lege privind impozitarea averilor mari. Potrivit documentului, persoanele fizice care detin bunuri a caror valoare depaseste 450.000 euro ar trebui sa plateasca anual 1% din valoarea acestora, pe o durata de trei ani de la intrarea in vigoare a legii. "In cazul in care valoarea totala a bunurilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 euro, se vor taxa doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 euro. Taxa de solidaritate reprezinta in aceste cazuri 0,5% din valoarea individuala a bunurilor respective", se arata in actul normativ.

Fitch a retrogradat cu o treapta ratingul Ungariei, la BBB-

Fitch a retrogradat rating-ul Ungariei cu o treapta, la BBB-. Aceasta este cea mai scazuta treapta din categoria investment grade, iar retrogradarea a avut loc din cauza inrautatirii situatiei fiscale a tarii. Analistii Fitch arata ca Ungaria a suferit o ajustare semnificativa in ultimii ani, fiind realizate progrese semnificative in reechilibrarea economiei. Cu toate acestea, ei considera ca planurile fiscale ale guvernului se indreapta in directia contrara unei viitoare consolidari fiscale. Agentia de rating avertizeaza ca aceste planuri ar putea inrautati deficitul bugetar cu patru puncte procentuale in perioada 2011-2012, desi bugetul pe anul viitor mizeaza pe reducerea deficitului pana la 2,9%. Fitch avertizeaza ca un esec in implementarea unor masuri credibile de consolidare fiscala pe termen mediu destinate repunerii finantelor publice pe o traiectorie sustenabila ar putea conduce la o noua retrogradare a ratingului.

Europa ar putea avea nevoie de o reglementare a neutralitatii internetului dupa model american

Europa ar putea avea nevoie de o reglementare a neutralitatii internetului dupa model american. O analiza Reuters descrie tensiunile ce exista la nivel european intre marile companii telecom si diversi furnizori de servicii care profita de retelele acestora. Furnizorii europeni de servicii de internet vor ca si companiile ce genereaza trafic mult prin servicii precum YouTube si Facebook sa contribuie la dezvoltarea retelelor, iar acest conflict ar putea avea nevoie de reglementare in viitor, arata Reuters. In Statele Unite ale Americii au fost aprobate cateva reguli in sprijinul principiului neutralitatii, astfel incat anumite tipuri de continut web sa nu fie tratate in mod preferential fata de alte tipuri, insa in Europa subiectul a starnit putine ingrijorari pana acum. In Europa, cei mai mari furnizori de internet sunt companii telecom precum Deutsche Telekom, France Telecom sau Telefonica, giganti care au mare putere in gestionarea retelelor proprii si pot rationaliza traficul, astfel incat anumite site-uri ale concurentei sa se incarce mai greu. Sunt insa voci care sustin ca in Europa nu este nevoie de astfel de reglementari, deoarece mediul concurential este diferit, iar un client nemultumit de serviciile unui furnizor de internet poate sa treaca usor la alta companie fiindca oferta este diversa.