Comisarul european pentru Industrie, Antonio Tajani, a cerut Uniunii Europene sa-si protejeze sectoarele strategice in fata preluarilor straine, in special de catre China.

UE ar trebui sa stabileasca "o autoritate insarcinata cu examinarea investitiilor straine in Europa", avand ca model Comitetul pentru Investitii Straine din Statele Unite, a declarat Tajani intr-un inverviu pentru cotidianul german de afaceri Handelsblatt, citat de AFP.

"Companiile chineze au mijloacele de a cumpara tot mai multe intreprinderi europene cu tehnologii cheie in sectoare importante", a remarcat Tajani.

"Este o chestiune de investitii, dar in spatele acesteia este o problema de politica strategica, la care Europa ar trebui sa raspunda tot politic", a adaugat oficialul.

O autoritate europeana ar urma sa determine "daca achizitia (n.r. unei societati) europene de catre o societate privata sau publica straina ar reprezenta un pericol", a declarat comisarul.

China a anuntat saptamana trecuta ca ar putea investi in datorii suverane europene pentru a ajuta zona euro sa scape de criza. Un exemplu este achizitionarea constructorului suedez Volvo de catre chinezii de la Geely.