Leul s-a apreciat usor marti in fata monedei unice, BNR afisand un curs de referinţă de 4,2871 lei/euro si de 3,2364 lei/dolar. Moneda europeana a trecut pragul de 1.32 in fata dolarului american, pe fondul unei piete apatice, aflate in asteptarea finalului de an. Piata locala nu a facut nici ea exceptie, tranzactiile fiind reduse si ca valoare si in volum. “E o situatie de “wait and see”, in care nu se intampla mare lucru. Piata aproape ca nu misca, lucru normal pentru aceasta perioada a anului. Tranzactiile sunt limitate in toate privintele- volum si valoare”, a declarat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale.

Nici cresterea dobanzii de referinta a Chinei nu a avut mare influenta in piata. În regiune, zlotul polonez a urcat de la 3,9768 la 3,9827 zloţi/euro, iar forintul maghiar a inregistrat aceeasi tendinta, urcand de la 278,95 la 279,17 forinţi/euro.

Pe piaţa monetară, dobânzile pe termen foarte scurt au scăzut uşor comparativ cu şedinţa precedentă şi se situează cu mult sub rata dobânzii de politică monetară, de 6,25% pe an. BNR a afişat în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 3,45% pe an, faţă de 3,57% în şedinţa precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 3,95% pe an, de la 4,07% în şedinţa anterioară.