Executivul a aprobat o hotarare de guvern privind modelul, continutul si modalitatea de depunere si gestionare a declaratiei privind obligatiile de plata, a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. "Practic, declaratia unica. Prin actul normativ adoptat astazi se reglementeaza modelul si continutul acestei declaratii unice si instructiunile de completare a declaratiei", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Munrean. Potrivit acesteia, a fost stabilita si o perioada tranzitorie, pana la 1 iulie 2011, timp in care declaratia poate fi depusa si in format hartie.

"A fost stabilita si o perioada tranzitorie, pana la 1 iulie 2011, timp in care declaratia poate fi depusa si in format hartie, semnat si stampilat, conform legii, la ANAF sau la unul din ghiseele acreditate de la Ministerul Finantelor Publice, dupa care declaratia se depune lunar, prin mijloace electronice", a explicat Muntean.

Premierul Emil Boc a anuntat pe 8 decembrie ca Executivul a instituit declaratia unica pentru contributii sociale si impozitul pe venit, care se va aplica incepand de anul viitor. "Va fi o declaratie unica, care va fi depusa la ANAF, urmand ca Ministerul Finantelor sa trimita pe urma toate datele necesare la Casa de pensii, somaj, sanatate (...) Aceste declaratii vor putea fi depuse si de acasa, in format electronic", a declarat premierul la finalul sedintei de guvern.

  • Premierul a explicat ca, daca in prezent, contribuabilul trebuie sa completeze cinci declaratii, din care doua le depune la ANAF, iar cate una la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa de Pensii si Agentia de Somaj, incepand cu ianuarie 2011 se va institui o declaratie unica pentru contributii sociale si impozit pe venit, care va fi depusa la ANAF, urmand ca Administratia Fiscala sa transmita datele necesare celorlalte institutii (evidenta nominala a asiguratilor).
  • "Persoana juridica nu va mai fi nevoita sa stea la coada la fiecare dintre aceste case de asigurari de sanatate, de somaj sau de pensii pentru depunerea de declaratii. Mai mult, va fi posibil ca aceste declaratii sa fie depuse de acasa, in format electronic, astfel incat persoana juridica sa nu mai fie obligata sa mearga nici macar la Finante pentru a le depune fizic, intr-un singur loc", a explicat premierul Emil Boc.