In primul rand, La multi ani! Dupa cum stiti, estonienii au trecut la euro incepand de azi. Toate ziarele locale au scris despre asta, unele au facut reportaje despre primele bancnote scoase de la ATM-uri (premierul Andrus Ansip a retras 100 de euro) sau interviuri cu firma care a transportat fizic numerarul la bancomate, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Parerile legate de trecerea la euro sunt insa impartite. 4 din 10 estonieni nu sunt deloc incantati, in vreme ce 6 din 10 cred ca adoptarea monedei unice e de bine.

Cei care sunt impotriva adoptarii au lipit afise cu mesajul “Bine ati venit la bordul Titanicului”. Oficialii estoni spun ca au mai mult de castigat decat de pierdut prin trecerea la euro. Estonia are 867 de bancomate si circa 25.000 de POS-uri.

Coroana (creata in 1992 pentru a inlocui rubla sovietica) va continua sa circule inca doua saptamani. Bancile comerciale vor putea converti coroanele in euro pana la finele anului, dupa care operatiunea va ramane in sarcina Bancii Nationale.

Dupa mai multi ani de crestere sustinuta, Estonia- 1,3 milioane locuitori- a avut in 2009 un recul consistent (13,9%). In 2010 insa, a regasit calea catre crestere economica, inregistrand un plus de 2,4%. Somajul e ridicat (17,6% in octombrie), o competitivitate scazuta si o datorie privata foarte ridicata.

In plan economic, aderarea la Euroland e mai degraba simbolica. Economia estona nu trece de 1% din economia Eurozonei. Salariul mediu lunar este de 760 euro.

PS Azi e ziua Sf. Vasile. Pentru toti cei care poarta acest nume, o plecaciune si multe multe urari.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.