Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

ANAF: Angajatorii vor depune din 2011 o singura declaratie pentru contributii sociale si impozit pe venit

Angajatorii vor depune din acest an o singura declaratie pentru contributii sociale si impozit pe venit, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie, cu termen de declarare la 25 februarie 2011, angajatorii vor utiliza formularul 112 pentru declararea obligatiilor de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

In formularul 112 au fost integrate informatiile ce se regaseau in declaratiile fiscale depuse de angajatori, precum si in declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor, eliminandu-se informatiile redundante.

Reprezentantii autoritatii precizeaza ca depunerea online a acestor documente presupune achizitionarea unui certificat electronic calificat si inrolarea la organele fiscale.

Dupa data de 1 iulie, depunerea online devine obligatorie.

Nouriel Roubini: Anul 2011 va fi marcat de un razboi al monedelor si conflicte comerciale

Economistul american Nouriel Roubini apreciaza ca acest an va fi marcat de un razboi al monedelor, de conflicte comerciale si orientarea statelor spre protectionism, in conditiile in care economiile avansate cresc lent, iar cele emergente se dezvolta rapid.

Acest an va fi marcat de o revenire in doua viteze a economiei mondiale, estimeaza Roubini. Relansarea economica in forma de "U" va continua in statele avansate, cu o crestere inferioara tendintei pe termen lung. In economiile emergente, avansul va fi mai rapid, dar si rata inflatiei va fi ridicata.

"Zona euro trebuie sa-si rezolve problemele legate de datoriile suverane. In caz contrar, riscul de contaminare va fi mare, de la Grecia si Irlanda la Spania si Portugalia", afirma Roubini, cunoscut pentru previziunile sale pesimiste.

Procesul dureros de ajustare, austeritatea fiscala si reformele structurale vor continua in acest an, in contextul unei cresteri economice slabe sau chiar recesiune in anumite state.

Pretul petrolului, la cel mai ridicat nivel dupa octombrie 2008, de peste 92 dolari/baril

Pretul petrolului a urcat, luni, la peste 92 de dolari pe baril si a atins cel mai ridicat nivel dupa octombrie 2008, sustinut de optimismul privind redresarea economiei care alimenteaza cererea pe piata energiei.

Petrolul a incheiat tranzactiile de vineri la 91,38 dolari pe baril, marcand un avans anual de 15% si cel mai ridicat pret de sfarsit de an dupa 2007. In iulie 2008, cotatia petrolului a atins un maxim absolut de aproape 150 de dolari pe baril.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a avansat cu 97 de centi, la 95,72 dolari pe baril, dupa un maxim al sedintei de 96,07 dolari pe baril si cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.

Dacia a avut anul trecut cea mai mare crestere a inmatricularilor noi de pe piata franceza

Inmatricularile noi de automobile Dacia au crescut anul trecut cu 70,9% in Franta, cel mai mare avans de pe piata locala, in conditiile in care la nivel general inmatricularile au scazut cu 2,2%, potrivit Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile.

Dacia a inregistrat 104.642 de inmatriculari noi in Franta, in 2010. Cota de piata a companiei a urcat de la 2,7% in 2009 la 4,6%. In luna decembrie, inmatricularile au avansat cu 7,1%, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, la 9.288 de unitati.

Grupul strain cu cele mai multe inmatriculari este Volkswagen (247.037, -3,9%). Clasamentul marcilor este condus tot de Volkswagen (146.542 de inmatriculari). Pe urmatoarele locuri se plaseaza Ford (114.812 de masini) si Dacia.

Daca sunt luate in calcul si autovehiculele comerciale usoare, inmatricularile Dacia in Franta au crescut in 2010 cu 65,6%, la 110.076 unitati. Cota de piata a constructorului a fost de 4,1%.