Anul 2011 debuteaza in Marea Britanie cu majorarea TVA la 20%, masura care inaugureaza marti un lung sir de masuri de austeritate impuse de guvernul condus de David Cameron. Agentia AFP noteaza ca majorarea TVA de la 17,5% la 20% marcheaza abandonarea politicilor de relansare economica in favoarea luptei impotriva deficitelor bugetare, care a devenit prioritatea absoluta a Europei.

Taxa pe valoarea adaugata fusese redusa temporar de laburisti la 15%, in perioada crizei economice si financiare, dupa care a fost majorata la 17,5%, ramanand insa la unul dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeana.

Majorarea TVA va aduce bugetului venituri suplimentare de 12 miliarde de lire sterline (14 miliarde de euro), fiind una dintre principalele masuri de austeritate anuntate de guvern anul trecut.

Aceasta cura de austeritate de o amploare fara precedent in istoria tarii vizeaza realizarea unor economii de 81 miliarde lire (92 miliarde euro) in urmatorii cinci ani, la care se adauga 30 de miliarde de euro din cresterea impozitelor. Scopul este aducerea deficitului britanic la 1,1% din PIB in 2015, fata de 10,1% in acest an.

Potrivit estimarilor oficiale, aceste masuri vor antrena desfiintarea a 330.000 de locuri de munca din sectorul public, insotita de o reducere drastica a bugetelor majoritatii ministerelor.

Marea parte a acestor reduceri fara precedent, a caror aplicare a fost anuntata in noiembrie, va fi aplicata in urmatorul exercitiu bugetar, care incepe in aprilie.

Primavara se anunta agitata in insula. Sindicatele, care pentru moment s-au rezumat la greve sporadice (metrou, pompierii londonezi ...) impotriva austeritatii, vor incerca sa-si mobilizeze membrii si spera sa organizeze miscari la scara nationala.

In mesajul transmis cu ocazia noului an, premierul David Cameron a reafirmat ca aceste masuri sunt indispensabile pentru a asana finantele publice si a evita o soarta similara cu cea a Greciei sau Irlandei. "2011 va fi dificil, pentru ca va trebui sa trecem prin etape dure, dar necesare. Dar aceste masuri sunt esentiale pentru a repune economia si tara noastra pe drumul cel bun", a argumentat el.