Primul ministru Emil Boc se va intalni in jurul orelor 12 cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, şi alţi oficiali din cadrul ministerului, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Discutiile vor viza redactarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. De asemenea, se va discuta şi despre modalitatea de impozitare a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat recent ca va fi impozitata diferenta intre veniturile declarate si situatia fiscala personala, stabilita pe baza metodelor indirecte de control - metoda cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare si metoda patrimoniala, urmarindu-se discrepantele intre venituri si cheltuieli.

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a mentionat anterior ca aceste metode indirecte de control sunt utilizate in foarte multe state din UE si in SUA si ca Romania s-a inspirat in acest demers din experienta Fiscului american, unde 1% din persoanele cele mai bogate asigura 40% din incasarile din impozitul pe venit.

De altfel, o misiune de asistenta tehnica pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, va veni in Romania in ianuarie 2011, urmata de o misiune tehnica a administratiei Fiscale din Franta, in februarie. "Va fi infiintat un departament in cadrul ANAF, care va avea un singur rol, de monitorizare si verificare pe un grup tinta de contribuabili (...) Avem multe firme sarace, multe firme cu datorii in Romania, dar patroni foarte bogati care au omis in mod deliberat in decursul ultimilor ani sa isi inregistreze veniturile pe societate, sustragandu-se de la plata impozitelor. Iar cu acei bani din evaziunea fiscala si-au construit case, si-a platit excursii de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, iahturi sau elicoptere, avioane de lux.

Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam noi sa ii impozitam in perioada urmatoare, utilizand metode de control indirect, oameni care niciodata nu au ridicat dividende, care niciodata nu au avut firme in profit, care niciodata nu au avut salarii mari, dar care au un nivel de trai mult peste media europeana", a declarat presedintele ANAF.