Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Cadoul bancherilor de sarbatori: dobanzi mai mari la credite

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Miercuri, 5 ianuarie 2011, 12:42 Economie | Finanţe & Bănci

Conform BNR, dobanzile la credite au fluctuat usor in noiembrie comparativ cu luna anterioara, insa procentele au fost in general in crestere. Dobanzile la creditele si depozitele in lei - DAE medie la creditele ipotecare noi a crescut de la 10,5% in octombrie, la 11,3% in noiembrie, iar DAE la creditele pentru consum a scazut usor, de la 18,3% la 18,1%. Dobanda medie la creditele in lei pentru companii a crescut de la 9,9% la 10,8%, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

La depozitele noi constituite de populatie pe termen de maxim un an, dobanda a crescut de la 7,39% in octombrie la 7,49% in noiembrie, iar in cazul depozitelor constituite de companii, dobanda a scazut de la 5,4% la 5,3%.


Dobanzile la creditele si depozitele in euro

La creditele noi, DAE medie aplicata in noiembrie a fost de 8,35% in cazul creditelor pentru consum si 6,22% in cazul creditelor ipotecare, procente usor mai mari in comparatie cu luna anterioara (+0,05 pp respectiv +0,29 pp).

In acelasi timp, dobanda medie platita la depozitele noi constituite de populatie pe termen de maxim un an a fost de 3,31%, mai mare decat in octombrie (3,18%), insa usor mai mica decat in noiembrie 2009 (3,34%).

Dobanda medie la creditele aflate in sold a fost de 6,14% (credite ipotecare), respectiv 6,38% (credite pentru consum cu o durata de pana la 5 ani), cu 0,56 pp peste, respectiv 0,31 pp sub cea din luna noiembrie a anului trecut.

La depozitele aflate in sold, bancile au platit in medie o dobanda de 3,11%, sub cea din noiembrie 2009 (3,67%).


Diferentialul de dobanda

Bancile obtin o parte importanta din profit din diferenta dintre dobanzile platite la depozite si cele aplicate la credite. La inceputul anului 2009, cand foamea de euro era maxima, diferenta dintre dobanda medie la depozite si cea la credite a scazut sub 1%, bancile acceptand sa plateasca la depozite dobanzi de peste 6% (!!).

In ultimul an si jumatate diferentialul de dobanda a crescut semnificativ, insa in prezent se afla pe o panta descendenta. La lei situatia este relativ similara, diferentialul de dobanda fiind acum mai mare decat la inceputul anului 2009, detalii mai jos.

Dupa cum se poate observa, atat la euro cat si la lei, diferenta dintre dobanda la creditele si depozitele aflate in derulare este mai mare decat diferenta dintre dobanda la depozitele si creditele noi.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste mai multe despre   
Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

842 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri