Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR mentine dobanda de politica monetara la 6,25%

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Banca va monitoriza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

In luna noiembrie 2010, rata anuala a inflatiei a coborat marginal la nivelul de 7,73%. Analiza evolutiilor recente ale indicatorilor macroeconomici indica plasarea acesteia la finele anului 2010 in jurul nivelului de 8%, in linie cu prognozele bancii centrale.

Conform reprezentantilor BNR, pe masura ce efectele de runda intai ale majorarii TVA se estompeaza, se anticipeaza o reducere graduala a ratei anuale a inflatiei in acest an, aceasta fiind prognozata sa ajunga la nivelul de 3,4%.

Romania risca sa piarda 84 milioane de euro de la UE pentru incercarea de a indrepta banii spre proiectul eRomania in loc sa construiasca retele broadband

Comisia Europeana a blocat in prezent alocarea catre Romania a unor fonduri europene de 84 de milioane de euro, prevazute anterior pentru construirea de retele broadband in zonele fara acoperire, dupa ce anterior autoritatile au incercat sa directioneze acesti bani catre portalul eRomania. O nota introdusa de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, in cadrul ultimei sedinte de guvern, arata ca pe 13 decembrie anul trecut, oficialii de la Bruxelles au transmis autoritatilor romane o scrisoare in care solicita realizarea unei echipe de proiect, care sa se consulte cu oficialii Comisiei Europene, pentru a identifica modelul exact de implementare a acestor fonduri.

Ministrul a atentionat si asupra faptului ca in Strategia 2020, strategia economica a UE pe termen lung, se propune ca pana in 2020, 50% din gospodariile din UE sa aiba acces la conexiuni de 100 de Mbps.

Rezultatele aratau ca in martie 2010, in tara existau 846 de localitati care nu erau acoperite cu retele de acces de comunicatii electronice care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga.

Preturile alimentelor pe piata mondiala au urcat la un nivel record in decembrie

Preturile alimentelor pe piata mondiala au atins un nivel record in decembrie, ca urmare a cotatiilor mai mari ale zaharului, cerealelor si oleaginoaselor, a anuntat, miercuri, Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Un index format din 55 de materii prime, analizate de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (OAA), a crescut pentru a sasea luna consecutiva, la 214,7 puncte, peste recordul anterior de 213,5 puncte atins in iunie 2008, potrivit unui raport lunar al ONU, citat de Bloomberg. In noiembrie, indicele se situa la 206 puncte. Indicatorii pentru zahar si carne au atins cotatii record.

Preturile la alimente ar putea creste si mai mult, daca recolta de cereale la nivel mondial nu se majoreaza "semnificativ" anul acesta.

Raportat la decembrie 2009, costul alimentelor a crescut cu 25%, din cauza cerererii tot mai mari din China si a celei mai grave secete din ultima jumatate de secol in Rusia.

Cresterea anuala din decembrie este comparabila cu avansul de 43% din iunie 2008. Preturile record la combustibili, impactul negativ al conditiilor meteo asupra recoltelor, cererea in urcare din partea claselor de mijloc din India si China, dar si utilizarea porumbului in productia de etanol au contribuit la criza din acel an.

Productia mondiala de alimente va trebui majorata cu 70% pana in 2050, in contextul cresterii populatiei la 9,1 miliarde de persoane, de la circa 6,8 miliarde in prezent, potrivit OAA.