ING si-a revizuit prognoza de curs pentru leu, anticipand o intarire a leului in primul trimestru al anului pana la 4,15 lei in schimbul unui euro, se arata intr-un raport al bancii olandeze. Mai mult, Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al subsidiarei locale a ING Bank este optimist cu privire la eliberarea transei a saptea din acordul cu finantatorii internationali.

„Inca inainte de incheierea anului 2010, România a reuşit să îndeplinească cerinţele principale necesare pentru eliberarea urmatoarei transei a saptea de catre FMI. Legea Pensiilor, Legea unitara a salarizarii si Legea Bugetului de Stat pe 2011 au fost avizate de Curtea Constituţională şi sunt deja puse în aplicare. Potrivit declaraţiilor oficiale, deficitul bugetului consolidat pentru 2010 a fost de 6,6% vs 6,8% din PIB convenit cu FMI. A crescut probabilitatea de realizare in 2011 a tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB. Dacă se întâmplă acest lucru, România este într-o mai bună poziţie în regiune. Negocierile pentru un nou acord FMI urmează să aibă loc in perioada 20 - 27 ianuarie, cu un impact pozitiv pe leu”, se mai arata in raport.

Documentul analizeaza si evolutia politica locala. Potrivit raportului, o alianţă între PSD (socialişti) şi PNL (liberali) ar putea avea şanse de a răsturna actualul guvern numai dacă UDMR (maghiari), se alatura coalitiei. Din acest motiv, liderul PNL se refera constant la o varianta PSD-PNL-UDMR. „Un astfel de rezultat este foarte puţin probabil în acest moment, mai ales după ce a fost promulgată Legea Învăţământului (care lărgeşte drepturile minorităţilor). De asemenea, de remarcat este faptul că PSD şi PNL au încercat să formeze o coaliţie începând cu 2009, dar a eşuat lamentabil”, noteaza autorii raportului.