Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat vineri un curs de referinta de 4,2580 lei pentru un euro, cu 0,41 bani mai putin decat in ziua anterioara.

Economistii arata ca moneda nationala ar putea obtine castiguri marginale in sedinta de pe piata interbancara de vineri, in mare parte in urma evolutiilor pozitive de pe plan local.

"Stirea potrivit careia un proiect de reglementare UE mentiona ca detinatorii de obligatiuni de banci ar trebui sa sustina eforturile de salvare de la faliment a institutiilor financiare a parut sa deterioreze sentimentul de pe piata, dar leul nu a parut perturbat. Totusi, impactul acesteia s-ar putea observa astazi", noteaza economistii ING.

Acestia amintesc ca boardul FMI va dezbate astazi eliberarea celei de-a saptea transe in valoare de aproximativ 900 milioane de lei si precizeaza ca o decizie pozitiva este asteptata deoarece toate preconditiile au fost indeplinite. "Un asemenea rezultat nu ar trebui sa aibe un impact initial asupra leului, dar s-ar putea dovedi o tema pozitiva, fiind un pas favorabil pentru discutiile unui nou acord. Aceaste discutii sunt programate sa inceapa pe 20 ianuarie", spun reprezentantii bancii olandeze.

Ei mai arata ca cele mai recente estimari cu privire la valoarea noului acord sunt de 3,6 miliarde de euro, mult mai mica decat pachetul de finantare internationala in desfasurare, ceea ce reprezinta o nevoie mai mica de sprijin international. Economistii ING Bank cred ca acest lucru ar putea contribui la sentimentul pozitiv de pe piata de la inceputul acestui an.

Moneda nationala s-a depreciat insa in fata dolarului, moneda americana fiind cotata la 3,2779 lei, cu 2,31 bani mai mult decat joi.

Francul elvetian a fost cotat la 3,4049 lei, in crestere cu putin peste cinci bani fata de cotatia din ziua anterioara. Totodata, BNR a stabilit un curs de 3,9246 lei pentru 100 de yeni japonezi, fata de 3,9141 lei pentru 100 de yeni miercuri. ​