Obligatiunile emise de guvernele statelor din Europa Occidentala sunt mai riscante decat cele emise de guvernele statelor emergente din Europa de Est, pentru prima data in istorie, in conditiile in care investitorii se asteapta ca statele din zona euro sa imprumute in acest an 1.100 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Datele furnizate de CMA, arata ca indicele Markit iTraxx SovX Western Europe, care monitorizeaza costurile de asigurare impotriva riscurilor de neplata a datoriilor (CDS) a 15 tari occidentale, printre care Germania, Grecia si Portugalia, a depasit cu sapte puncte procentuale indicele Markit iTraxx SovX CEEMEA, care cuprinde CDS-urile Romaniei, Turciei si Ucrainei.

In luna februarie a anului trecut, indicele care monitorizeaza CDS-urile statelor dezvoltate era cu 160 puncte procentuale peste cel al statelor est-europene.

Romania si Ucraina sunt statele care, in ultimele trei luni, au inregistrat cele mai bune performante in ceea ce priveste evolutia costurilor de asigurare impotriva riscurilor de neplata a datoriilor, in vreme ce la polul opus se afla Grecia, Irlanda si Spania.

Astfel, datele CMS arata ca CDS-ul pentru datoriile Romaniei a scazut 21,5 puncte de baza, la 295,5 puncte de baza, iar cel al Ucrainei a coborat cu 37,5 puncte de baza, la 474,5 puncte de baza. De cealalta parte, costul asigurarii impotriva riscurilor de neplata a datoriilor Greciei a urcat cu 273 puncte de baza, la 1.023 puncte, iar cel al Spaniei a crescut cu 120 puncte, la 346 puncte procentuale.

Harpreet Parhar, analist la Credit Agricole, este de parere ca tarile din Europa de Vest sunt afectate de problemele din zona euro, in vreme ce statele emergente nu sunt afectate direct de aceste progleme si au o istorie solida in ceea ce priveste cresterea economica.

Potrivit prognozelor FMI, economiile tarilor in curs de dezvoltare din Europa vor creste cu 3,1% in acest an, de peste doua ori mai mult decat avansul de 1,5% care va fi inregistrat in zona euro.