Discutiile privind transa a saptea vor incepe peste o ora (ora 18) si se vor incheia in jurul orelor 22- ora Romaniei. Banii vor fi eliberati, dar problema arieratelor e extrem de serioasa, a declarat pentru HotNews fostul ministru de Finante al Romaniei, Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI. "Este a sasea oara cand Romania solicita o derogare de la tinta privind arieratele, iar acest lucru le-a ajuns pana-n gat celor de la Fond. E clar ca avem o problema structurala aici", a mai spus Tanasescu.

Mihai TanasescuFoto: Hotnews

Potrivit fostului ministru de Finante, discutiile nu vor incepe mai devreme de ora 18-ora Romaniei si e de asteptat ca acestea sa dureze 4-5 ore. "Cu siguranta, transa a saptea va fi eliberata, dar vor fi discutii legate de necesitatea urgentarii reformelor in Romania", a mai declarat telefonic pentru HotNews, Tanasescu.

În cazul în care Boardul FMI va aproba Raportul, România va primi cea de-a şaptea tranşă, în valoare de 769 milioane DST (0,9 miliarde euro) din cadrul împrumutului în opt tranşe, contractat în mai 2009 prin acordul cu FMI.

La încheierea precedentei misiuni de evaluare aflate la Bucureşti, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că, în conformitate cu datele preliminare "pentru cel de-al treilea trimestru, criteriile de performanţă au fost îndeplinite, cu excepţia plafonului privind arieratele bugetului general".

Potrivit uzanţelor FMI, aprobarea de către Board a Raportului va permite eliberarea tranşei din împrumut în circa 48 de ore. România a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de mii de euro de la Banca Mondială, dintr-un împrumut de un milion de euro.

Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la 20 de miliarde de euro.