Cresterea economica din Statele Unite ar urma sa fie, in 2011, usor mai accentuata decat in 2010, a declarat vineri presedintele bancii centrale americane, Fed Reserve, Ben Bernanke, care a adaugat insa ca va fi nevoie de o "perioada considerabila" pentru revenirea somajului la un nivel normal, relateaza AFP.

"Ritmul de crestere economica ar trebui sa fie, probabil, moderat mai puternic in 2011 decat a fost in 2010", a declarat Bernanke, in fata comisiei pentru buget a Senatului.

"Am vazut un numar in crestere de semne potrivit carora o relansare autonoma a cheltuielilor gospodariilor si a investitiilor intreprinderilor ar putea fi in curs de a prinde radacini", a adaugat Bernanke, care a reamintit totusi ca relansarea economica ramane lenta.

Cresterea este considerata autonoma atunci cand se auto-intretine, fara a avea nevoie de interventia publica.

In ciuda acestor imbunatatiri, Bernanke a precizat ca "o perioada considerabila trebuie sa se scurga inainte ca rata somajului sa revina la un nivel mai normal".

Rata somajului american a scazut in decembrie la 9,4%, cel mai redus nivel din mai 2009, potrivit raportului oficial publicat vineri, cu o ora inainte de inceperea audierii lui Ben Bernanke. Cifrele indica faptul ca Statele Unite au recastigat 1,1 milioane de locuri de munca in 2010.

Cea mai puternica economie a lumii a pierdut 8,5 milioane de locuri de munca in 2008 si in 2009, ceea ce arata ca este necesara o perioada mai lunga pana la revenirea completa a economiei, cu atat mai mult cu cat somajul nu a mai ramas atat de mult timp peste pragul de 9,4% din 1948.