Guvernele de la Berlin si Paris incearca sa constranga Portugalia sa grabeasca solicitarea unui ajutor financiar extern, in cadrul unui plan de salvare european, scrie saptamanalul german Der Spiegel in editia ce urmeaza sa apara luni pe piata, potrivit AFP. Potrivit jurnalistilor germani, expertii sustin ca Portugalia ar trebui sa ceara rapid asistenta financiara europeana pentru a evita o eventuala contagiune a Spaniei si apoi a Belgiei. Potrivit Der Spiegel, ministrii Finantelor din Germania si Franta se asteapta, insa, ca Portugalia sa fie dificil de convins sa solicite ajutor financiar extern, mai ales ca are doi oameni in posturi-cheie: Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si Victor Constancio, vice-presedintele Bancii Centrale Europene.

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia este considerata urmatoarea tara care va avea nevoie de ajutor extern, in ciuda faptului ca oficialii de la Lisabona au sustinut adesea contrariu si au adoptat un plan sever de austeritate, menit sa duca deficitul public la 4,6% in 2011, fata de 7,3% anul trecut.

"Nu exista niciun motiv pentru care Portugalia sa ceara ajutorul FMI, pentru ca nu avem nevoie de asta. Stim exact ce avem de facut si nu avem nevoie de nimeni care sa vina sa ne spuna ce trebuie sa facem", declara, in luna decembrie, premierul portughez José Socrates.

"Nu avem o problema care sa necesite sa ne indreptam spre FMI. Problema noastra este doar una de buget, care trebuie corectata, la fel ca in alte tari", a adaugat Socrates.

Portugalia a adoptat un buget de austeritate fara precedent pentru 2011, care include cresteri de taxe si taierea cu 5% a salariilor bugetarilor, masuri menite sa reduca deficitul bugetar de la 7,3 la 4,6%.

In ceea ce priveste Spania, premierul acestei tari, Jose Luis Rodriguez Zapatero declara, la finalul anului trecut, ca respinge "in mod absolut" informatiile potrivit carora tara sa are nevoie de un pachet de ajutor financiar, asemanator celui oferit recent Irlandei: "Nu prezint un mesaj de incredere doar pentru ca asa vreau eu, ci pe baza faptelor concrete", a spus Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Posibilitatea ca Spania sa fie nevoita sa apeleze la ajutoare financiare pentru a-si salva economia a produs insa ingrijorare pe pietele financiare internationale, in conditiile in care economia spaniola este dubla ca marime fata de cea a Irlandei, Greciei si Portugaliei luate impreuna.

Premierul Zapatero a spus ca datoria publica a Spaniei (53.2% din PIB) este "considerabil mai mica" decat media europeana, care se situeaza la 74.7%. "Cei care pariaza pe termen scurt impotriva Spaniei vor face o greseala", a adaugat seful Executivului de la Madrid.

In noiembrie anul trecut, ministrii europeni de Finante au aprobat un plan de salvare pentru Irlanda, iar imediat dupa aceea, analistii au sustinut ca urmatoarele tari care se vor afla in aceasta situatie vor fi Portugalia si Spania.