Ministerul Finantelor Publice a solicitat Fondului Monetar International (FMI) sa permita un deficit mai mare in primele doua trimestre ale acestui an pentru realizarea de investitii, tinta ceruta pentru primul trimestru fiind de opt miliarde de lei, a declarat luni Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor. Guvernul a convenit cu FMI o tinta de deficit bugetar pentru primul trimestru de circa 5,7 miliarde de lei.

Gheorghe Ialomitianu a mai spus ca nu a fost negociata noua tinta de deficit pentru cel de-al doilea trimestru, insa a precizat ca deficitul bugetar pentru 2011 ramane la 4,4% din PIB, adica 24 miliarde de lei.

"Am cerut un deficit mai mare in primul si al doilea trimestru pentru a angaja cheltuieli mai mari, deoarece este nevoie de investitii", a declarat ministrul Finantelor.

In ceea ce priveste noul acord cu FMI, Gheorghe Ialomitianu a spus ca acesta va fi unul de tip preventiv, iar detaliile si conditionalitatile cuprinse in acord vor fi discutate la momentul venirii misunii Fondului in Romania.

"Acordul cu Fondul Monetar, este un acord preventiv, nu este vorba de un nou imprumut. In momentul in care va veni misiunea FMI impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, vom discuta in detaliu modul de incheiere a acordului, care vor fi conditionalitatile potrivit noului acord. Se vehiculeaza o suma transmisa de Mihai Tanasescu, aceea este o suma ce poate fi accesata in conditii de normalitate", a mai spus Ialomitianu.

El a adaugat ca "conditiile de normalitate" reprezinta regulile generale ale FMI. "In functie de contributiile fiecarei tari se poate acorda un imprumut de pana la 300%. In primul acord am primit o suma mult mai mare decat prevedeau regulile generale al FMI. Este vorba de un acord de tip preventiv, o suma care se pune deoparte si, in cazul unor situatii care pot aparea sa putem accesa suma respectiva", a mai precizat ministrul de finante.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat vineri ca tara noastra poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.).