Cea de-a saptea transa din imprumutul acordat Romaniei de Fondul Monetar International ar putea fi eliberata, in cursul zilei de marti, suma de peste 900 de milioane de euro urmand sa intre in contul Bancii Nationale a Romaniei - informeaza Agerpres. De altfel, acest anunt a fost facut de seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, care a precizat ca eliberarea acestei transe are loc la doua zile lucratoare dupa intrunirea Consiliului Director al institutiei financiare internationale (care a avut loc vineri).

Desi partenerul firesc al FMI sunt Bancile Centrale, numai jumatate din transele a doua, a treia si a patra au fost primite de Banca Nationala a Romaniei, restul sumelor din transele amintite fiind puse la dispozitia Ministerului Finantelor Publice. Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica la 20 de miliarde de euro.

FMI a avizat eliberarea urmatoarei transe din imprumutul acordat Romaniei, dar a avertizat ca progresele inregistrate in zona arieratelor sunt mai lente decat se anticipase. "Aplicarea de catre Romania a politicilor din cadrul acordului cu Fondul a ramas solida. Totusi, progresele facute de Romania in eliminarea arieratelor interne au fost mai lente decat anticipasem" - a declarat primul adjunct al directorului general al Fondului Monetar International, John Lipsky, la incheierea intrunirii Consiliului Director al FMI.

John Lipsky, citat de pagina de net a FMI, a mai precizat ca "actuala provocare ramane indeplinirea completa a reformelor si mentinerea unui control riguros asupra cheltuielilor pentru a asigura respectarea parametrilor bugetari". Potrivit oficialului FMI, "este necesara continuarea eforturilor in domeniul sanatatii si al intreprinderilor de stat, pentru a reduce presiunile asupra cheltuielilor publice. Imbunatatirea absorbtiei fondurilor structurale europene trebuie sa devina o prioritate majora a guvernului", Lipsky recomandand Guvernului Boc sa continue eforturile pentru perfectionarea administratiei fiscale.