Anul 2011 va fi unul interesant din perspectivele evolutiilor economico-financiare. Cu certitudine, sectorul bancar va avea si el de facut fata unor provocari induse de evolutiile macroeconomice. Unii vorbesc despre consolidarea pietei, altii de repornirea creditarii sau de reluarea cresterii. HotNews.ro va publica o serie de interviuri cu presedintii bancilor comerciale locale, in care acestia vorbesc despre estimarile care vizeaza evolutia economiei romanesti si a sectorului bancar pentru acest an. Care sunt provocarile si care sunt atuurile bancilor locale. De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza. Astazi, este randul CEC Bank. Oltea Belciuganu, directorul de marketing si comunicare a acceptat sa raspunda intrebarilor HotNews.ro.

Rep: Care ar putea fi liniile de business in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2011, atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe cel al persoanelor juridice?

Oltea Belciuganu, CEC Bank: In ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice, cardurile de credit si creditele imobiliare (credite de nevoi personale cu ipoteca) ar putea inregistra un avans semnificativ in 2011. In ceea ce priveste creditarea persoanelor juridice, previzionam un avans pe segmentul finantarilor acordate implementarii proiectelor din fonduri europene. Desi competitia a crescut pe acest segment, apreciem ca prin masurile deja implementate la nivelul CEC Bank si anume deschiderea de birouri de fonduri europene in fiecare sucursala, vom reusi in anul 2011 sa atragem un volum semnificativ din aceasta piata. De asemenea, autoritatile publice locale (AAPL) vor continua sa reprezinte un segment foarte important in ceea ce priveste creditarea. In situatia in care finantarile de la bugetul de stat vor scadea in continuare, AAPL-uri vor fi nevoite sa gaseasca surse alternative de finantare pentru proiectele de investitii.

Rep: Care sunt businessurile spre care bancherii privesc cu optimism in 2011?

O.B.: In perioada de crestere a creditarii au fost surclasate anumite segmente, care vor fi reconsiderate in aceasta perioada:

- distributia de asigurari (bancassurance);

- distributia de titluri la fondurile de investitii;

- produse de economisire cu capital si randament garantat (fie in combinatie cu produse de asigurari, fie cu fonduri de investitii).

In ceea ce priveste creditarea consideram cardul de credit ca un produs de succes, deoarece prezinta avantaje multiple pentru client: perioade semnificative de gratie, obtinere rapida, acces facil la fonduri etc.

Rep: Va asteptati ca volumul intarzierilor la plata din zona IMM sa creasca in acest an, sa stagneze sau sa se diminueze comparativ cu 2010?

O.B.: La nivelul sistemului bancar gradul de provizionare a inregistrat un trend ascendent liniar in perioada 31.10.2009 - 31.10.2010 (de la 7,11% la 11,11%). Aceasta evolutie se datoreaza in mare masura acumularii de catre accesantii de credite a unor intarzieri la plata obligatiilor catre institutiile de credit.

La momentul actual nu exista date scriptice care sa indice o stagnare a fenomenului, iar estimarile de crestere economica pentru 2011 sunt relativ modeste. Apreciem ca volumul intarzierilor la plata pe parcursul anului 2011 va depinde esential de domeniul in care activeaza fiecare IMM. Astfel, sunt premise ca pentru IMM-urile care activeaza in agricultura, 2011 sa reprezinte anul relansarii, cuantificand atat nivelul subventiilor directe la hectar, care va fi superior celui din 2010, cat si nivelul pretului produselor agricole, in crestere la nivel mondial.

Rep: Anul 2010 a insemnat un an dificil pentru sectorul bancar. Multe banci au trecut pe pierdere, dupa ani buni cu o dinamica a profitului din doua cifre. Care sunt estimarile Dvs in privinta dinamicii profitului pe 2011 atat a sectorului bancar agregat cat si al bancii Dvs?

O.B.:Profitul sistemului bancar va continua sa se deterioreze. In anul 2010 multe credite au fost restructurate, clientii beneficiind de perioade de gratie. Anul 2011 va aduce sfarsitul acestor perioade, iar clientii vor trebui sa reia platile. O parte din ei nu vor putea sa reintre in ritmul normal de plati, fapt ce va genera constituirea de provizioane. Un alt factor important legat de profitabilitatea bancilor este reprezentat de trendul de reducere a marjelor, ca urmare a campaniilor de refinantare.

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2010 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2011?

O.B.:Pe parcursul anului 2010, CEC Bank a implementat o serie de masuri de eficientizare a activitatii:

- redimensionarea retelei si relocarea unor unitati;

- alocarea mai eficienta, catre zonele care au potential de crestere, a resurselor umane existente;

- eficientizarea unor fluxuri operationale, in vederea reducerii cheltuielilor.

Rep: Veti lansa in 2011 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/investitii/credite samd)?

O.B.: Noi produse vor fi lansate in urmatoarele zone de business: carduri; produse combinate asigurari cu produse de economisire sau creditare; credite de refinantare. De asemenea, vor fi ajustate caracteristicile creditelor acordate persoanelor fizice si juridice.

Rep: Cum percepeti evolutia economiei in acest an? Estimati o crestere economica, o stagnare sau inca un an de scadere economica?

O.B.: Estimam o crestere economica in acest an.

Rep: Considerati ca 2011 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

O.B.: Nu credem ca vom asista la retrageri, ci la achizitii si fuziuni. Sunt cateva banci straine care in prezent detin in Romania retele diferite si pentru eficientizarea si reducerea costurilor consider se va proceda la concentrarea tuturor operatiunilor intr-o singura entitate. De asemenea, exista institutii bancare pentru care se cauta cumparatori, in unele cazuri chiar de cativa ani.