Gestul autoritatii de supraveghere a pieţei de capital din Ungaria (PSZAF) de a transmite băncilor, printr-o scrisoare, să ajute clienţii să schimbe creditele din franci elveţieni in euro (euro fiind mai puţin volatil faţă de forint) nu va fi urmat in mod necesar si de BNR, a declarat pentru HotNews Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu. “BNR a subliniat cu insistenta, uneori chiar cu prea mari insistente, ca imprumuturile in valute exotice sunt periculoase. Chiar daca cineva in Banca Centrala ar avea ideea sa transmitem si noi o scrisoare precum colegii din Ungaria, trebuie intrunit Consiliul de Administratie si e nevoie de o anumita procedura care trebuie indeplinita”, a mai adaugat Vasilescu.

  • Deprecierea leului in fata francului a urcat intr-un an volumul restantelor de 6 ori, pana la 155 milioane de euro

Autoritatea maghiara a motivat gestul sau transmitand ca “schimbarea creditelor în euro va face ca tranşele lunare să fie mai stabile şi previzibile”. Majoritatea băncilor din Ungaria care oferă împrumuturi denominate în valută sunt deţinute de instituţii de creditare din zona euro şi ele pot găsi acces mai uşor la finanţare în euro decât în franci elveţieni, susţine Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din Ungaria.

Francul elvetian s-a depreciat in 2007, dar dupa anul 2008 mişcarea s-a inversat, iar francul s-a întărit semnificativ, în ciuda eforturilor Băncii Centrale a Elveţiei de a stabiliza cotaţiilesi 2011, scumpind o rata medie de 300 de CHF cu aproape 500 de lei.

Deprecierea usturătoare a cursului s-a văzut în evoluţia restanţelor, care au urcat din octombrie 2009 până în octombrie 2010 de aproape şase ori, până la 667 de milioane de lei (echivalentul a 155 mil. euro), potrivit BNR.

  • Bancherii spun ca nu e nevoie de recomandarea BNR pentru a schimba valuta creditului

Contactati de Hotnews, reprezentantii mediului bancar spun ca schimbarea valutei in care e acordat creditului nu depinde de nicio recomandare a BNR sau a oricarei alte entitati. "Daca in urma analizei dosarului de refinantare se constata ca se poate acorda creditul de refinantare din franci in euro sau lei, se acorda. Orice client poate merge oricand la banca si sa solicite schimbarea monedei creditului. Sigur ca intreaga operatiune trebuie atent planificata. Exista costuri, se fac re-evaluari ale garantiilor si in final, daca se incadreaza, creditul se poate denomina in alta moneda fara recomandarea BNR", a declarat pentru HotNews presedintele unei banci comerciale.