Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Vasilescu, BNR: Banca Centrala nu trebuie sa recomande bancilor schimbarea creditelor din franci in euro, la fel ca in Ungaria

Gestul autoritatii de supraveghere a pietei de capital din Ungaria (PSZAF) de a transmite bancilor, printr-o scrisoare, sa ajute clientii sa schimbe creditele din franci elvetieni in euro (euro fiind mai putin volatil fata de forint) nu va fi urmat in mod necesar si de BNR, declara pentru HotNews consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu. "BNR a subliniat cu insistenta, uneori chiar cu prea mari insistente, ca imprumuturile in valute exotice sunt periculoase. Chiar daca cineva in Banca Centrala ar avea ideea sa transmitem si noi o scrisoare precum colegii din Ungaria, trebuie intrunit Consiliul de Administratie si e nevoie de o anumita procedura care trebuie indeplinita", a mai adaugat Vasilescu.

Autoritatea maghiara a motivat gestul sau transmitand ca "schimbarea creditelor in euro va face ca transele lunare sa fie mai stabile si previzibile". Majoritatea bancilor din Ungaria care ofera imprumuturi denominate in valuta sunt detinute de institutii de creditare din zona euro si ele pot gasi acces mai usor la finantare in euro decat in franci elvetieni, sustine Autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Ungaria.

Francul elvetian s-a depreciat in 2007, dar dupa anul 2008 miscarea s-a inversat, iar francul s-a intarit semnificativ, in ciuda eforturilor Bancii Centrale a Elvetiei de a stabiliza cotatiile.

Deprecierea usturatoare a cursului s-a vazut in evolutia restantelor, care au urcat din octombrie 2009 pana in octombrie 2010 de aproape sase ori, pana la 667 de milioane de lei (echivalentul a 155 mil. euro), potrivit BNR.

Contactati de Hotnews, reprezentantii mediului bancar spun ca schimbarea valutei in care e acordat creditul nu depinde de nicio recomandare a BNR sau a oricarei alte entitati.

Registrul Comertului: Numarul radierilor a crescut de aproape patru ori in 2010, in vreme ce suspendarile si dizolvarile au scazut

Numarul societatilor comerciale suspendate, dizolvate sau radiate a fost de peste 245.000 in anul 2010, cu 18% mai multe decat in anul anterior. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), aceasta crestere se datoreaza in exclusivitate radierilor voluntare, in conditiile in care numarul suspendarilor si al dizolvarilor a scazut.

Astfel, numarul firmelor care au fost radiate in 2010 a crescut de aproape patru ori comparativ cu anul 2009, de la 43.713 la 171.146. Din numarul total, 127.294 au fost persoane fizice si asociatii familiale autorizate care nu si-au preschimbat in termenul legal autorizatiile de functionare.

De asemenea, in aceeasi perioada 66.428 companii si-au suspendat activitatea, fata de 134.441 societati in 2009, iar alte 8.191 de firme s-au dizolvat, cu 72,8% mai putine decat in 2009.

Totodata, in 2010 au fost inmatriculate 119.048 companii, cu 6,45% mai multe decat in 2009.

Potrivit datelor ONRC, la 31 decembrie functionau 256.595 persoane fizice autorizate si 631.989 persoane juridice.

ENI: Nabucco si South Stream nu pot fuziona

Proiectele de gaze naturale Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana, si South Stream, al Rusiei, nu pot fuziona deoarece cel european este in intarziere, a afirmat directorul general al grupului italian Eni, Paolo Scaroni.

Eni a fost interesat in trecut de fuzionarea celor doua proiecte pentru reducerea costurilor.

South Stream, dezvoltat de grupul rus Gazprom si Eni, vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra, prin Bulgaria. Gazoductul urmeaza sa fie finalizat in 2015 si va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concureaza Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).