Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat miercuri un curs de referinta de 4,2523 lei pentru un euro, nivel cu 0,58 bani mai mic decat cel din ziua anterioara. Economistii arata ca aprecierea leului ar putea continua pe piata valutara, avand in vedere aparenta imbunatatire a sentimentului investitorilor vizibila pe principalele piete de capital.

Moneda nationala a avut o zi pozitiva marti, apreciindu-se in linie cu monedele regionale si a inchis ziua la 4,2585 lei pentru un euro.

"Fara sa ne surprinda, ritmul de apreciere al leului s-a dovedit mai redus decat cel al modelelor regionale deoarece acestea au corectat pierderile importante din ziua precedenta. Avand in vedere aparenta imbunatatire a sentimentului investitorilor vizibila pe principalele piete de capital, leul ar putea continua astazi in aceeasi nota pozitiva", se arata intr-o nota a economistilor ING Bank.

Acestia apreciaza insa ca un risc pentru tendinta de apreciere poate veni din Portugalia, ce increarca sa stranga aproximativ doua miliarde euro in prima licitatie din acest an. Rezultatele sunt programate in a doua parte a sedintei locale de tranzactionare si, in cazul unui rezultat sub asteptari, o corectie a cursului nu ar fi exclusa.

Leul a castigat teren si in fata dolarului american, ajungand la 3,2744 lei pentru un dolar, de la 3,2934 lei pentru un dolar, cat era marti.

Francul elvetian a fost cotat miercuri la 3,3699 lei, cu aproape 2,58 bani mai putin decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,9370 lei, dupa ce marti banca centrala a publicat un curs de 3,9627 lei pentru 100 de yeni.