"Calitatea investitorilor care au venit in Romania lasa mult de dorit. E si vina noastra pe undeva ca in Romania au venit investitori mai mult speculativi. Una dintre provocarile carora trebuie sa le facem fata este sa atragem investitori de calitate. O alta ar fi schimbarea modelului economic in conditii de respectare a echilibrelor macroeconomice", a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea, la o intalnire organizata de Consiliul Investitorilor Straini cu studentii de la ASE.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

"Fiecare declaratie care se face in tara asta e urmarita in timp real si e comparata cu declaratiile care vin din alte 191 de tari. Investitorul, omul cu banii, sta sa aleaga. Astazi, cursa tarilor este contracronometru pentru a-si rezolva dezechilibrele", a mai spus Lazea.

El a respins ideea aplicarii unor politici economice de tip keynesist, precizand ca o scadere a consumului ar putea face loc in PIB unor cresteri de investitii. "Nu am timp acuma sa va spun ce prostie ar fi sa aplicam politici keynesiste si nici nu suntem in pericolul capcanei lichiditatii- luati-o ca atare. Consumul privat este acum 72% din PIB, intr-o scadere usoara, e adevarat. Daca adaugam si consumul guvernamental, vedem ca 80% din PIB e format din consum. Restrangerea consumul este buna pentru ca face loc investitiilor", a explicat economistul sef al Bancii Nationale.