Mnistrul francez de Finante, Christine Lagarde, a declarat joi pentru AFP ca ar putea fi decisa o crestere a fondului european de securitate financiara, daca este necesar pentru a "demonstra hotararea noastra de a apara stabilitatea zonei euro".

"Analizam posibilitatea majorarii fondului care va primi mijloace suplimentare daca va fi nevoie", a declarat ministrul francez, subliniind ca sustine acelasi lucru ca si ministrul german de Finante.

Deocamdata nu a fost avansata o cifra pentru marirea fondului, pentru ca "solidaritatea europeana nu are o eticheta cu pret", a continuat ministrul.

"Una dintre modalitati ar putea fi majorarea fondului, nu pentru a acoperi noile cerinte, ci pentru a demonstra determinarea in a apara stabilitatea zonei euro; dar si alte variante tehnice sunt luate in calcul", a mai declarat Christine Lagarde.

Ministrul a dat asigurari ca liderii europeni au lucrat la "un set de masuri care ar putea imbunatati in mod semnificativ guvernarea zonei euro".

Si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a cerut miercuri liderilor tarilor din UE sa decida cu privire la cresterea resurselor Fondului European pentru Stabilitate Financiara pana la summit-ul UE de la inceputul lunii februarie.

"Comisia a spus clar faptul ca resursele actuale ale fondului trebuie consolidate si domeniul de activitate trebuie extins. Este foarte posibil ca aceste decizii sa se ia nu mai tarziu de urmatorul Consiliu European din februarie", a spus Barroso intr-o conferinta de presa la Bruxelles, cerand o decizie rapida in acest caz.