Anul 2011 va fi unul interesant din perspectivele evolutiilor economico-financiare. Cu certitudine, sectorul bancar va avea si el de facut fata unor provocari induse de evolutiile macroeconomice. Unii vorbesc despre consolidarea pietei, altii de repornirea creditarii sau de reluarea cresterii. HotNews.ro continua demersul sau privind intervievarea presedintilor de banci comerciale locale. Dupa Alpha Bank, CEC Bank si BRD- GSG, astazi e randul ING Bank. Care sunt provocarile si care sunt atuurile bancilor locale? De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza? Misu Negritoiu, CEO-ul ING Bank a acceptat sa raspunda intrebarilor HotNews.ro.

Misu NegritoiuFoto: AGERPRES
  • Creditele de investitii si liniile de credit- motoarele pe segmentul corporate. Exportatorii- cei mai favorizati

Rep: Care ar putea fi zonele/produsele in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2011 atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe cel al persoanelor juridice?

Misu Negritoiu, CEO ING Bank: Creditarea in segmentul corporate va fi stabila, nu vedem o crestere

Profitabilitatea bancilor probabil ca va scadea fiindca volatilitatea ratelor de dobanda cat si a cursului de schimb vor fi mai reduse in 2011, iar activitatea de creditare va ramane anemica - cel putin in prima jumatate a anului 2011

Misu Negritoiu, CEO ING Bank

semnificativa. Ne putem astepta la o usoara crestere a creditelor de investitii, prin reluarea proiectelor amanate in 2009 si 2010 si la o crestere a utilizarii liniilor de credit in a doua jumatate a anului urmator in cazul in care prognozele de revenire la crestere economica se confirma. Insa ambele componente insumate nu vor duce la o crestere spectaculoasa a cererii de credite corporatiste (pana in 10-15%). In privinta creditelor pentru persoane fizice, putem anticipa o usoara crestere a creditului ipotecar dar si a creditelor de consum pe termen mediu.

Rep: Care sunt businessurile spre care bancherii privesc cu optimism in 2011?

M.N.: Sectoarele orientate catre export probabil ca vor avea o performanta destul de buna si in 2011, lucru care ar justifica o incredere crescuta pentru firmele exportatoare. In acest context si firmele transportatoare, printre primele care au fost afectate de criza, vor fi printre primele care ies din criza si vor avea o performanta acceptabila. Alte afaceri cu perspective favorabile (pe termen mediu) sunt cele din sectoarele energetic, resurese naturale, servicii medicale, utilitati, FMCG si infrastructura.

  • Situatia financiara a firmelor mici nu se va imbunatati substantial, cel putin nu in prima jumatate a anului 2011

Rep: Va asteptati ca volumul intarzierilor la plata din zona IMM sa creasca in acest an, sa stagneze sau sa se diminueze comparativ cu 2010?

M.N.: Daca ne uitam la segmentul firmelor mici, probabil situatia lor financiara nu se va imbunatati substantial, cel putin nu in prima jumatate a anului 2011. In segmentul companiilor de dimensiune medie (cu cifra de afaceri de 10-50 milioane EUR) sesizam deja ca isi regasesc nisele si se indreapta catre o situatie de stabilizare. Per total, ne asteptam ca situatia sa fie mai buna decat in 2010. Insa cresterea sustenabila sa va “instala” probabil incepand cu anul 2012.

Rep: Anul 2010 a insemnat un an dificil pentru sectorul bancar. Multe banci au trecut pe pierdere, dupa ani buni cu o dinamica a profitului din doua cifre. Care sunt estimarile Dvs in privinta dinamicii profitului pe 2011 atat a sectorului bancar agregat cat si cel al ING Bank?

M.N.: Probabil ca anul 2011 va fi mult mai dificil pentru banci atat din punct de vedere al profitabilitatii, cat si al finantarii. Cel din urma aspect nu trebuie ignorat avand in vedere ca Romania depinde in continuare de resurse din afara, iar accentuarea problemelor zonei euro ar putea sa ingreuneze usurinta cu care bancile-mama pot finanta sucursalele din Europa de Est, inclusiv Romania. Profitabilitatea probabil ca va scadea fiindca volatilitatea ratelor de dobanda cat si a cursului de schimb vor fi mai reduse in 2011, iar activitatea de creditare va ramane anemica pe fondul cresterii in continuare a creditelor neperformante - cel putin in prima jumatate a anului 2011. In ceea ce priveste ING Bank, ne propunem o crestere moderata.

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2010 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2011?

M.N.: “Ajustarea” nu a avut in ING Bank un sens de reducere a capabilitatilor existente (retea, personal, salarii), ci o reasezare si eficientizare a lor; o crestere a sinergiilor interne. Practic, am sporit preocuparea pentru a imbunatati experienta pe care clientii nostri o au in relatie cu ING. Eficientizarea proceselor interne e o prima directie, in sensul simplificarii lor si reflectarii acesteia in servirea clientilor. Generarea de idei inovative e o alta arie de preocupari. Sigur, toate aceste eforturi presupun un obiectiv final de optimizare si, in consecinta, am acordat o atentie ridicata utilizarii mai rationale a resurselor financiare si umane; dar nu intr-o maniera dramatica. Avantajul nostru a fost ca nu am atins nivelul de dezvoltare al altor banci din Romania ca sa fim nevoiti sa ajustam.

In 2011 ne vom concentra, in plus fata de directiile deschise in 2010, pe o capitalizare a plusului de incredere de care ne bucuram din partea clientilor. Aceasta presupune continuarea “ajustarilor” calitative; noi consideram ca trebuie descoperite nevoile clientilor inainte de toate, ceea ce, pe alocuri, solicita “reinventarea”.

Rep: Veti lansa in 2011 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/ investitii/ credite samd)?

M.N.: Prin produsele pe care le avem in portofoliu oferim deja clientilor ING Bank o gamă completă de servicii financiare. In 2011, ING isi propune sa aduca noi caracteristici produselor existente, cu scopul de a imbunatati experienta clientilor – in principal prin confort in utilizare si economie de timp, respectiv accesibilitate crescuta.

Dar dorim sa ne consolidam pozitia de lider in zona serviciilor bancare electronice si via internet. Un exemplu in acest sens este ING HomeBank – aplicatia de internet banking destinata persoanelor fizice si IMM-urilor. Incepand din luna martie, ING HomeBank va beneficia de o noua interfata, una dintre cele mai avangardiste in materie de internet design, cu diverse noi functionalitati: re-incarcarea cartelei telefonice (e-shop), notificari automate pentru plati nerealizate sau refuzate etc. Intentionam si extinderea retelei de POS, la toate tipurile de comercianti, si a gamei de canale alternative.

Rep: Cum percepeti evolutia economiei in acest an? Estimati o crestere economica, o stagnare sau inca un an de scadere economica?

M.N.: Este de asteptat ca economia sa se opreasca din scadere in acest an, iar din a doua jumatate a lui 2011 sa intre pe un trend sustinut de crestere economica. Daca este sa surprindem in cifre o asemenea evolutie, cred ca ne putem astepta la o crestere usor pozitiva, insa foarte greu peste 1%.

Rep: Considerati ca 2011 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

M.N.: Avand in vedere ca in acest an pare sa fie chiar mai dificil pentru bancile din Romania nu este exclus sa vedem fuziuni dar nu cred ca exista resurse undeva pentru achizitii. Oricum, ca tendinta, este de asteptat o oarecare diminuare a numarului de banci din Romania dar cu un orizont de timp mai indelungat.