Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Analistii financiar-bancari: Crestere economica de 1,2% si curs de schimb mediu de 4,23 lei/euro in 2011

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) se asteapta la reluarea cresterii economice pe parcursul acestui an, estimand un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,2%. Totodata, acestia estimeaza ca rata inflatiei sa va mentine la un nivel ridicat, desi va inregistra o scadere substantiala fata de finalul anului 2010.

Analistii cred ca rata inflatiei va fi de 4,3% in decembrie 2011, acest nivel fiind peste limita superioara a intervalului avut in vedere de BNR.

Referitor la modificarea ratei de politica monetara, cu o exceptie, toti participantii la sondaj se asteapta la reducerea acesteia in anul 2011. Acestia se asteapta ca banca centrala sa reduca dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale in acest an, la 5,75%.

Incadrarea in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI/UE este privita cu scepticism de majoritatea respondentilor care se asteapta la un deficit bugetar de circa 5% din PIB fata de tinta de 4,4% din PIB. Chiar si in aceste conditii sunt de remarcat asteptarile privind reducerea considerabila a deficitului bugetar pe parcursul anului 2011 comparativ cu anul 2010.

In cazul cursului de schimb EUR/RON opinia generala este una de stabilitate, insa se poate sesiza in opinii si o usoara tendinta de apreciere a leului fata de euro pe parcursul acestui an. Membrii AAFBR vad un curs de schimb mediu de 4,23 lei pentru un euro in acest an, estimarilor acestora variind intre 4,15 si 4,30 lei/euro.

CE a aprobat solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale

Directia Generala de Taxare si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene (DG Taxud) a aprobat solicitarea Romaniei privind taxarea inversa la cereale, masura care urmeaza sa fie transmisa spre aprobare si Consiliului UE, anunta presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

El a precizat ca a discutat acest subiect in cadrul intalnirii cu comisarul european pentru Impozitare si Uniune Vamala, Algirdas Semeta.

Blejnar a aratat ca in perioada urmatoare Romania ar putea primi si aprobarea din partea Consiliul UE.

Ministerul Finantelor anunta, la 6 iulie 2010, ca taxarea inversa pentru livrarile de bunuri din interiorul tarii la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie va fi aplicata la zece zile de la comunicarea de catre Consiliul UE a aprobarii derogarii pentru implementarea prevederii.

Seful BCE: Presiunile inflationiste din zona euro sunt in crestere

Presiunile inflationiste din zona euro sunt in crestere, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a precizat ca institutia nu are planuri imediate de majorare a dobanzii de politica monetara. BCE a mentinut dobanda cheie la minimul record de 1%, iar Trichet considera ca rata se afla la un nivel adecvat.

Trichet, al carui mandat se va incheia in octombrie, ar putea avea un an dificil intrucat inflatia accelereaza intr-o perioada in care liderii europeni incearca sa vina cu un nou plan de oprire a crizei datoriilor suverane.

Cu divergente in crestere intre statele din zona euro si fluctuatiile din piata care pun in pericol finantele Portugaliei, Trichet trebuie sa decida cand sa opreasca achizitiile de obligatiuni guvernamentale, sa retraga programul de lichiditati pentru banci si chiar sa majoreze dobanda cheie.

Inflatia din zona euro s-a accelerat la 2,2% in decembrie, depasind limita de 2% tintita de BCE pentru prima oara in peste doi ani.

Euro s-a apreciat in urma declaratiilor cu 1%, la 1,327 dolari pe unitate.