Tunisia era data in 2008 ca exemplu de seful FMI. Cum de a ajuns una dintre cele mai dinamice economii din zona, in pragul Revolutiei?

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 16 ianuarie 2011, 21:02 Economie | Finanţe & Bănci


In noiembrie 2008, Dominique Strauss Kahn lauda Tunisia si o dadea ca exemplu in regiune pentru reformele economice pe care le facuse. “Ma astept la o crestere puternica a economiei tunisiene”, declara atunci DSK. Si intr-adevar, in 2008 economia a crescut cu peste 6%. In 2009 si 2010, ritmurile de crestere au fost in jur de 4%, in vreme ce alte tari erau in recesiune. Dupa nici doi ani si jumatate, Tunisia este teatrul unei revolutii similare cu cea de la noi. Ce s-a intamplat intre timp cu economia statului nord-african?

 • Scurta istorie
In 2009, PIB-ul tunisian atingea 40,04 miliarde de dolari. Economia a crescut fata de 2008 cu 4%. La fel ca si Romania, Tunisia s-a dezvoltat intensiv. In anul proclamarii independentei (1956), tara statea mult mai prost decat vecinii maghrebieni: drumuri mai proaste, terenuri agricole neproductive, o economisire aproape
PIB Tunisia
Foto: Hotnews
inexistente. Secretarul general al Sindicatelor- Ahmed Ben Salah, voia colectivizare si iesirea de sub tutela economica franceza. Intentiile sale s-au materializat pana in 1969, cand in urma unui raport al Bancii Mondiale referitor la arieratele firmelor de stat, Ben Salah a fost suspendat. Hedi Nouira, fost premier si Guvernator al Bancii Centrale a fost cel care a sprijinit reformarea economica a Tunisiei si a imprimat directia catre economia de piata. In anii 70,  sectorul privat (in special cel manufacturier) se dezvolta foarte puternic.

In 1986, Tunisia cunoaste primul an de crestere negativa (contractie a economiei) de la declararea independentei. Apar miscarile sociale, grevele prin care e criticata politica economica. Guvernul e obligat sa incheie un acord cu FMI, pe o perioada de 18 luni. Cheltuielile publice sunt orientate spre sanatate, invatamant si servicii. Incep privatizarile (203 firme de stat au fost privatizate), somajul incepe sa scada iar economia sa revina pe plus.
 • Turismul a dezvoltat puternic tara
Turismul este cel care asigura circa 5% din PIB. In turism lucreaza circa 350.000 de tunisieni, adica peste 11% din populatia activa. Ca veni vorba de populatia activa, somajul in randul tunisienilor este de circa 14 % (date la finalul anului 2010), in scadere cu un punct procentual fata de 2009.
somaj Tunisia
Foto: Hotnews

Comertul este si el bine reprezentat in PIB, atingand 10,5% si oferind peste 500.000 de locuri de munca
Comertul exterior se desfasoare aproape in totalitate (96%) prin cele 7 porturi, dar tara dispune si de 32 de aeroporturi. Ca infrastructura rutiera, Tunisia are 3 autostrazi, 13.000 de drumuri asfaltate (din total retea rutiera de 19.300 km) , iar 7 tunisieni din 10 au telefon mobil.
inflatia in Tunisia
Foto: Hotnews

Sistemul bancar e format din 21 de banci, o parte fiind subsidiare ale unor institutii puternice internationale.

Circa 98% din numărul populaţiei sunt arabi şi berberi asimilaţi de arabi, fiind numai 1,2% berberi. Ca minoritatea cea mai importantă dintre europeni fiind francezii (fostă colonie franceză), urmaţi de italieni şi maltezi. Densitatea populaţiei fiind mai mare în nord unde locuiesc 70% din numărul locuitorilor.

Numarul turistilor romani care viziteaza anual Tunisia variaza in jurul a 30.000. Varful a fost in perioada 2008- aproape 32.000 de turisti romani.
Guvernul investeste in medie circa 25% dijn Produsul sau Intern Brut si are o datorie publica in scadere
datorie publica Tunisia
Foto: Hotnews
puternica.
 • Sistemul bancar- fragil dar in curs de insanatosire
Asa cum spuneam, Tunisia are 21 de banci si cateva companii de leasing si factoring. Nu este un sistem bacar foarte solid, dar a facut fata cu succes provocarilor ultimilor ani.
"Dificultăţile cu care se confruntă sistemul bancar tunisiene pot fi atribuite
în principal, unui mediu competitiv complicat, care provoacă dificultăţi financiare  pentru un număr tot mai mare de companii.
Acest lucru a dus la cresterea numarului de credite neperformante, mai ales cele acordate de bancile publice, companiilor de stat. Pornind de la diferite rapoarte ale FMI şi Băncii Mondiale s-a observat că sectorul bancar tunisian suferă în principal din cauza numarului ridicat de credite neperformante, de rezerve insuficiente, de o profitabilitate scazuta a băncilor şi de o lipsa de control", se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Tunisiei.
 • Sa fie de vina dezvaluirile lui Assange?
De la un "tigru" al nordului Africii, Tunisia a ajuns in pragul Revolutiei. Totul pare sa fi pornit de la dezvaluirile lui Assange, care au dezvaluit printr-o telegramă guvernamentală americană din iunie 2008, actele de corupţie ale familiei preşedintelui fugar, Ben Ali: accesul la afaceri importante din ţară şi capacitatea de a ocoli legile. Guvernul tunisian încercase la începutul lunii să blocheze accesul internauţilor tunisieni la WikiLeaks. Datele economice macro ale Tunisiei aratau bine pentru o tara in vreme de recesiune globala, dar sanatatea economica se pare ca nu mai asigura calmul social. (Sursa datelor: Index Mundi, Eurostat, Banca Nationala a Algeriei)

Daca ai vizitat Tunisia si ai ramas impresionat, HotNews.ro te invita  sa impartasesti impresii, fotografii, opinii, pe marginea experientei tale in Tunisia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8767 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  "Cum de" (Duminică, 16 ianuarie 2011, 21:26)

  ampersand [anonim]

  Experienţa mea, de căpşunar român înconjurat de o mulţime de alte naţionalităţi, mi-a dovedit că rareori imaginea de-afară se potriveşte cu cea din interior. Fiecare dintre "căpşunarii" menţionaţi - inclusiv din ţări dezvoltate precum Germania, Anglia sau Olanda - au propriile nemulţumiri puternice relativ la unele aspecte economice, sociale, politice din propriile ţări, în contrast cu părerea bună a celorlalâi faţă de aceleaşi aspecte. Revenind - în final, contează părerea şi opţiunile tunisienilor faţă de ce-i la ei în ţară, dincolo de orice statistică şi de orice analiză.
  • -4 (10 voturi)    
   cum?, iaca asha!... (Duminică, 16 ianuarie 2011, 21:59)

   Andrzej [anonim] i-a raspuns lui ampersand

   FMI Recomanda masuri cotroleaza si corecteaza abuzuri dar numai daca guvernele care cer ajutor au dorinta sincera de a rezolva problemele economice .
   FMI Nu este un organism suprastatal ci o banca . Nimeni nu te forteaza sa te imprumuti in conditiile pe care statutul bancii il are .
   CAND FACI UN IMPRUMUT IN FAPT SEMNEZI UN CONTRACT IN CARE PARTILE SE ANGAJEAZA SA RESPECTE CONDITIILE RESPECTIVULUI CONTRACT.
   Nu poti, nu vrei eo faci pe riscul tau.
   In acest caz (FMI) nu exista cazuri in care banca sa nu-si fi respectat obligatiilecontractuale.
   Simplu.
   • 0 (0 voturi)    
    IRONIC!!! (Luni, 17 ianuarie 2011, 8:54)

    cinic [anonim] i-a raspuns lui Andrzej

    luam toate zicerile lui Strauss-Kahn, le punem pe dos si avem adevarul (vezi si ce zice despre RO).
 • +1 (15 voturi)    
  Pai simplu (Duminică, 16 ianuarie 2011, 21:55)

  HESS [anonim]

  Astia de la FMI si Banca Mondiala sant niste mincinosi.Mint de pute dupa ei.Si china creste cu 8-9 % anual dar saracie multa.
  Pe hartie poti zugravii situatia cum vrei dar realitatea sa fie alta.Ca la noi ,mint ai nostrii de ingheata apele.Totui rai dar realitatea e trista.
  • +11 (11 voturi)    
   Totul e relativ (Duminică, 16 ianuarie 2011, 22:06)

   Leeview [anonim] i-a raspuns lui HESS

   E adevarat ca e saracie multa in China (ca de, e tara mare si are oameni f. multi), dar adevarul este ca saracia scade si bogatia creste.

   Si FMI sau Banca Mondiala nu are nimic de-a face cu China. Pana una alta China are excedent bugetar, asa ca este ca la radio Erevan: nu se imprumuta de la FMI, daca are chef ea imprumuta FMI-ul.

   Sa nu incurcam borcanele, ca se sparg.
   • +2 (6 voturi)    
    Nu intelegi (Luni, 17 ianuarie 2011, 0:02)

    HESS [anonim] i-a raspuns lui Leeview

    Ca realitatea e una si cifrele celor de la FMI sau BM nu sant decat gogosi umflate.Care zugravesc o situatie care-i face pe multi sa exclame .,mama mama crestere economica de 5% ce bine o duc criza i-a ocolit hau hau si bau bau.Cand realitatea e alta,somaj la greu cresteri de preturi scandaloase.Cresterea asta nu se reflecta in traiul de zi cu zi a populatiei.Iar China clar ca nu are de a face cu FMI si BM doar ii cunoaste bine pe acesti asasini economici.Care dau si dupa care isi baga nasul in politica ta.Un fel de eu ca banca iti dau bani dar tu trebuie sa faci ce zic eu.Adica sa vinzi aia,sa distrugi sectorul ala iar banii sa ii folosesti acolo unde zic eu adica in lucruri care nu aduc profit.Asa vei mai avea nevoie de un imprumut si un altul.Si in final vandut lor.
    • +3 (3 voturi)    
     dimensiunea Chinei este ALTA (Luni, 17 ianuarie 2011, 8:45)

     bula [anonim] i-a raspuns lui HESS

     daca dai un singur euro -O DATA pe an- iti trebuie 1,2 mld. euro. Slava lui Den-Hsiao-Ping ca a rezistat ideologiei egalitariste. Se ridica regiunile/orasele chineze pe rand. Daca voia pe toti odata (cum vor destui la noi) nu iesea NIMIC.
 • +11 (11 voturi)    
  cu cateva luni inainte (Duminică, 16 ianuarie 2011, 21:58)

  multpreafericitul staniel [anonim]

  de marea criza imobiliar/financiara cele mai prestigioase agentii de rating din Sua, cele care critica si categorisesc pe toata lumea inclusiv tari sau banci, prezentau Lehman Brothers si celelalte bangi care s-au prabusit cu AAA...asa ca tot ce vine din afara, trebuie luat cu putina sare
 • +8 (10 voturi)    
  Capitalism de cumetrie se cheama . (Duminică, 16 ianuarie 2011, 22:25)

  STEFAN A. [utilizator]

  Privatizarile din Tunisia au fost toate "pilotate" in avantajul nomenclaturii si a rudelor acestui dictator presedinte .Asa unii au devenit milionari sau miliardari si masa populatiei a ramas mereu saraca . Politicienii romani ar trebui sa invete din revolta tunisina . Saracia si coruptia explodeaza . Mai devreme sau mai tirziu , in functie de cita pomana mai ramine disponibila dupa ros ciolanul . Cu cit creste coruptia , cu atit creste si foamea privilegiatilor pina nu mai ramine nimic saracului. Si atunci acesta se revolta . De obicei violent .
  • +2 (4 voturi)    
   iar citezi de la partid? (Luni, 17 ianuarie 2011, 8:48)

   bula [anonim] i-a raspuns lui STEFAN A.

   lasa citatele din Ponta. Ai fost vreodata in Tunisia? viziteaza, vorbeste cu ei (daca stii franceza) si apoi pronunuta-te. La ei -economic- conteaza populatia urbana si care traiesc din turism. In rest e o tzara araba saraca, unde se dau ajutoare de la moschee, unde se munceste putin si prost si unde n-au scapat de islamismul miltant. Mie, personal mi-e frica de o cauza islamica a prabusirii tunisiene (iar daca pierd turismul va fi mereu mai rau).
 • +2 (2 voturi)    
  cacealmaua fmi.. (Luni, 17 ianuarie 2011, 0:54)

  danarad [anonim]

  tot in acelasi an in care fmi, dadea exemplul cu tunisia, un mare economist, lua premiul nobel pt. economie, culmea e ca nu a prevazut criza,saracul, de ce nu o fi returnat premiul, ramine o enigma economica...
 • +3 (3 voturi)    
  Inegalitatea (Luni, 17 ianuarie 2011, 1:19)

  eugen [anonim]

  Gini index in Romania: 31 (2008)
  Gini index in Tunisia: 40 (2005)

  GDP per capita Romania: 11700 (IMF 2010)
  GDP per capita Tunisia: 9500 (IMF 2010)

  Tunisia e din pacate o tara cu diferenta foarte mare intre bogati si saraci. Asta e sursa principala a revoltei de acolo.
  • +2 (2 voturi)    
   daca soferul de taxi (Luni, 17 ianuarie 2011, 8:52)

   bula [anonim] i-a raspuns lui eugen

   din Monastir e bogat atunci ai dreptate. Zona urbana se apropie de "civilizatie", cea rurala e inca in secolul 15 (si sub islamism accentuat). Sa nu uitam ca mentalitatea populatie nu se schimba in 30 de ani (uitat-te si la romani).
 • -1 (1 vot)    
  ridicol (Luni, 17 ianuarie 2011, 1:25)

  kiki [anonim]

  e ridicol sa crezi ca tunisienii au aflat despre coruptia din tara lor de la wikileaks.... evident stiau de foarte mult timp. revoltele au fost inititate si sutstinute de tineri, educati, fara joburi...
 • 0 (0 voturi)    
  Tunisia, date si realitate (Luni, 17 ianuarie 2011, 9:13)

  Rali [anonim]

  Am trait un an acolo.
  Datele prezentate sunt cosmetizate la greu, Ben Ali era un dictator care, ca orice dictator, manipuleaza datele statistice. Tunisienii se plangeau de somaj, desi oficial era mic, de saracie desi pe medie era ok si de lipsa libertatilor.
  In plus ca orice tara araba avea si are tineretul sub 18 ani in jur de 45% din populatie, Acestia crescand au condus la presiune pe piata muncii, pe familie care nu mai avea resurse sa-i tina,
  In plus regimul opresiv si furtul dovedit al lui Ben Ali a condus la scanteia care a aprins revolta.
  Singurul lucru pozitiv al lui Ben Ali era faptul ca tinea integrismul islamic in frau, fiind interzis sa poarte barba sau alte insemne islamice.
 • +3 (3 voturi)    
  Corectura (Luni, 17 ianuarie 2011, 9:46)

  Dragos Gros [anonim]

  Traiesc in Tunisia de peste 3 ani. Tara e departe de a trai in saracie, dar nemultumirile populatiei dateaza de mai multi ani. Subiectul a fost si a ramas familia prezidentiala. Abuzurile politice si economice au explodat la Sidi Bou Zid. Chiar daca somajul in randul absolventilor de studii superioare este important, el nu a fost decat picatura care a umplut paharul rabdarii populatiei. Apoi au urmat celelalte nemultumiri, mai mari sau mai mici. Ceea ce trebuie sa se inteleaga e ca realitatea tunisiana comporta doua dimensiuni: cea reala si cea cosmetizata politic. Cea de-a doua arata super, dar indata ce incepi sa o traiesti, constati cat de falsa e. Desigur, diferenta mare dintre bogati si saraci alimenteaza mereu convulsiile sociale, dar azi s-au ridicat in egala masura cei bogati si cei saraci (exceptie facand cei "cointeresati" de catre fostul presedinte). Coruptia este importanta in Tunisia, dar e departe de a fi o institutie cum era Romania in vremea lui ilicescu. Cu toate astea, coruptia la nivel inalt incepuse sa deranjeze enorm. Problema grava nu era atat presedintele, cat era familia nevestei sale, Leila. Abuzurile si arestarile se tineau lant. Ca FMI lauda cresterea economica a Tunisiei, asta nu ma mira; Strauss e departe de a fi un muzician, mai degraba e un rechin financiar cu adanci interese politice, asadar lauda economia "machiata" a Tunisiei, dar infiereaza economia Romaniei cu o evidenta partinire si cu un aproape manifest interes politic. Revenind la familia fostului presedinte, cata simpatie poate starni o familie care isi face banci (vreo 2-3), dar nu este evident cu ce bani (presedintele provine dintr-o familie extrem de saraca, un tata paznic si, in timpul liber- betiv), lanturi de supermarket-uri "cumparate" cu 100 de euro, eliminarea celor care detin spatii comerciale interesante si pt cineva din familie etc. Nu stiu cine zice ca doar 1,2% sunt berberi in Tunisia; tunisienii sunt toti berberi vorbitori de araba tunisiana.
  • +1 (1 vot)    
   Tunisia (Luni, 17 ianuarie 2011, 11:02)

   Dorin [anonim] i-a raspuns lui Dragos Gros

   Daca ne puteti da mai multe date,eu fiind interesat de geografie (ex.cat costa un kg.de portocale,o bere,etc.raportat la salariul mediu).Referitor la populatie in datele mele am gasit asa:Tunisia-9828000 loc,arabi(tunisieni 67,2%,beduini 26,6%,algerieni 2,4%)96,2%,berberi 1,4% si europeni.
   • +2 (2 voturi)    
    Completare (Luni, 17 ianuarie 2011, 15:05)

    Dragos Gros [anonim] i-a raspuns lui Dorin

    Apropos de preturi, kg de portocale este cca.0,600TND (1dinar=2,25 lei), dar o bere (330ml) costa 1 dinar. Nu stiu cat de relevant este pretul berii intr-o tara care descurajeaza consumul de alcool, dar asa a fost intrebarea. Alte preturi: 3TND/ 5kg zahar, 0,110 TND/1 ou, 3,6TND/kg pui, 4,3 TND/kg piept de curcan fara os, legumele 0,200-0,600TND/kg. In ansamblu, preturile sunt mai mici decat in Romania, dar si salariul minim este ceva mai mic. Datele privind componenta populatiei sunt date oficiale agreate de catre ex-presedinte. Ca idee generala, conducatorii de pana acum ai Tunisiei au militat pt o arabizare a berberilor, incercand sa declare stinsa rasa berbera. Totusi, cercetari genetice recente au stabilit ca 90% din populatie are doua gene specific berbere si doar 10% au prezenta gena asa-zisa libaneza, dar nici o vorba despre o gena araba. Sa nu uitam ca singurii arabi din lume sunt cei proveniti din Arabia Saudita, Yemen, Oman, cei din Siria, Liban, Iordania etc. fiind doar arabizati lingvistic, ceea ce nu schimba deloc compozitia naturala a sangelui. Nici chiar tunisienii nu spun despre ei ca ar fi arabi, dar sunt mandri de mostenirea lor berbera.
 • +1 (1 vot)    
  Asata dovedeste competenta FMI si DSK (Luni, 17 ianuarie 2011, 11:11)

  Bogdan [anonim]

  Cam la fel au reusit "programele" FMI peste tot. Au adus dezastru si cadere economica. DSK a "produs" pagube similare economiei franceze dar acolo au scapat de el la timp. Economist de birou vinde mai mult imaginea sa de "aanalist si vizionar" economic decat o directie solida de dezvoltare.
 • 0 (0 voturi)    
  aceleasi pop-upuri enervante (Luni, 17 ianuarie 2011, 12:43)

  john [anonim]

  cand scapati de ele poate am sa dau share
 • +1 (1 vot)    
  Am fost impresionata (Luni, 17 ianuarie 2011, 14:01)

  Oana_Mtl [utilizator]

  Am fost, ca turista, in Tunisia saptamana trecuta, chiar in momentul in care presedintele si-a dat demisia.

  Am fost impresionata de Tunisia, pe care as numi-o "perla Africii". Infrastructura rutiera este incomparabil mai buna ca in Romania. Chiar si sosesele intre localitati de mica importanta nu au gropi (cel putin in partea de nord-est, pe care am vizitat-o), sunt largi, si, in general, au o banda pe margine unde masina poate fi stationata.

  Fata de Romania, Tunisia mai are un avantaj: sistemul de invatamant foarte riguros.
 • 0 (0 voturi)    
  Africanii...... (Luni, 17 ianuarie 2011, 15:53)

  MO [anonim]

  prin anii 'de trista amintire'..., iarna, dimineata, treceam pe langa Arc Triumf, acolo era ambasada Libiei si avea o 'gazeta de perete'; Libia o tara f. comunista... si gazeta fix pe dos.. scria, de mana, deci nu un imprimat: STATUL ESTE CEL MAI MARE EXPLOATATOR !!!; eu am citit si speriat m-am intors sa vad cine ma vede.... si, la ora aia nu era nimeni; apoi am reflectat cum poate o ambasada de tip comunist sa lanseze asemenea sloganuri..? Ei, pt ei, pt africani, problemele de viata se pun mai serios decat la noi. Statu' ns. este un mare exploatator - este vb. de manageriatul Gov si nu de Primul Ministru sau de Presedinte...este vb. de NOi cei care alcatuim masinaria asta cu marca STAT (asa cum au masinile marca Ford, sau Audi...) si care 'merge' a naibii de rau. Inchei ca ar fi multe de vb.: toate framantarile si necazurile ns., indiferent de natura si de sortimente..., sunt cauzate de un management total gresit a stautului ns.; 'masinaria STAT porneste, mereu si intotdeauna de la premiza ca 'uite hotu' si ca sa nu aibe angoasa asta, incepe sa 'impleteasca fel de fel de legi, care mai de care mai aiurite si ilogice si, mai ales care iti fac lehamite si viata un chin.
  Eu daca as fi STATU asta...., m-as grabi ca tot ce fac sa fie in binele si folosul oamenilor din neamul romanesc; sa-i ajut sa-si dezvolte afacerile, sa-i consiliez cum se face o afacere corecta si cum sa se pazeasca de evaziune / in loc sa-l suspectez si noapte ca a facut evaziune....etc.; decat sa mai pledez pt asemenea ideie eu reproduc aici o zicala veche, antica si de demult:"stapanu zgarcit face sluga hoata" ! iar ca veni vb. ds. acest STAT 'sgarcit', in cazul meu..., uite, m-o pus sa platesc de doua ori 'sanatatea', odata ca pensionar... si inca odata ca om care mai vrea a munci (PFA) = eu asa am devenit SUPERMANUL ROMANILOR sau am devenit 'pensionarul la patrat' ... iata un exemplu cum STATU il face pe pensionar sa nu mai vrea sa munceasca, sa stea cu burta la soare..... brava!
 • 0 (0 voturi)    
  turismul runisian si siguranta turistului (Miercuri, 19 ianuarie 2011, 15:30)

  Tugui Costin [anonim]

  Intre 15 iunie si 3 iulie 2006,prin turism orcanizat am vizitatTunisia ,am mai scris si pe alt site ca nici acasa,inchis in curte sau apartament nu m-am simtit mai in siguranta ca in Hamamet,Tunis si in cele 3 excursii in desertul Sahara,Sidi Bu Sait si zona Tunis.De 7 ori am fost numai cu sotia cu autobuzul ,platind numai 2 dolari de la Hamamet la Tunis-peste 90 km.aer conditionat,locuri,cursa rapida etc.Ceva plutea de atunci in aer,prea multa securitate pe drumuri,accesul limitat al localnicilor alaturi de turisti pe plaja sau in incinta hotelurilor,oricum de la locanici am aflat ca Presedintele lor era un Ceausescu de-al nostru dar le asigura absolut tuturor un venit minim garantat de 200 de dinari din cea mai indepartrata oaza,sat.Aveau niste sosele si autostrazi giorno facute de francezi,fara o groapa.Turismul este totul.Daca citeste cineva acest mesaj sa retina ca Tunisienii vor pati ce am patit noi dupa 1989,or dsa ajunga in 2030 mai saraci ca acum
 • 0 (0 voturi)    
  Recomandare FMI (Duminică, 30 ianuarie 2011, 11:01)

  Marius [anonim]

  Sa intelegem din articol ca la doi ani dupa ce te lauda FMI-ul urmeaza dezastrul? Pai FMI-ul tocmai a laudat Romania (ca i-a reusit operatia si pacientul nu e inca mort). Asta ar insemna ca in 2 ani vine dezastrul si pentru Romania. Sa dureze asa mult?
 • 0 (0 voturi)    
  FMI (Marţi, 1 februarie 2011, 16:34)

  salamandra [anonim]

  1.FMI poate fi de vina cu conditia ca :
  1.Sa impuna cu ocazia unui imprumut conditii economice care distrug o tara si din pacate sau nefericire IMPUN ! Desigur nu sunt ei de vina ca exista guverne care dupa ce ca sunt pline de incompetenti mai sunt si conrupte !
  2.Nu ei sunt de vina ca aceste guverne nu au planuri de relansare economica ci numai idei gresite despre investitii !
  3.Cazul special al Romaniei este si unul SPECIAL! Populatia Romaniei va ajunge intr-un dezastru inimaginabil deoarece este usor de prostit si greu isi cere drepturile !
  4.Nu ne vom reveni usor dupa dezastrul economic in care ne va lasa regimul dictatorial Basescu - Boc. Populatia va plati scump !
 • 0 (0 voturi)    
  tunisia (Luni, 20 iunie 2011, 13:22)

  khelifa [anonim]

  in final nu cred ca tunisia o sa ajunga cum a ajuns romania acum, eu ce vad in romania de ce atitea gropii prin orase prin sosele peste tot , chiar in tunisia cand a fost dictatorul totusi se lucreaza, nu cred dupa ce am scapat o sa lasam de treaba, o sa vedem pana la urma ce o sa fie


Abonare la comentarii cu RSS
Tunisia: Premierul Ghannouchi a anuntat constituirea Guvernului de uniune nationala. Noul Executiv va elibera toti detinutii politici
Cele mai noi stiri pe acest subiect
17 Ianuarie 2011
16 Ianuarie 2011
15 Ianuarie 2011
14 Ianuarie 2011
13 Ianuarie 2011
Cele mai citite stiri pe acest subiect

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by