In noiembrie 2008, Dominique Strauss Kahn lauda Tunisia si o dadea ca exemplu in regiune pentru reformele economice pe care le facuse. “Ma astept la o crestere puternica a economiei tunisiene”, declara atunci DSK. Si intr-adevar, in 2008 economia a crescut cu peste 6%. In 2009 si 2010, ritmurile de crestere au fost in jur de 4%, in vreme ce alte tari erau in recesiune. Dupa nici doi ani si jumatate, Tunisia este teatrul unei revolutii similare cu cea de la noi. Ce s-a intamplat intre timp cu economia statului nord-african?

  • Scurta istorie

In 2009, PIB-ul tunisian atingea 40,04 miliarde de dolari. Economia a crescut fata de 2008 cu 4%. La fel ca si Romania, Tunisia s-a dezvoltat intensiv. In anul proclamarii independentei (1956), tara statea mult mai prost decat vecinii maghrebieni: drumuri mai proaste, terenuri agricole neproductive, o economisire aproape

PIB Tunisia

PIB Tunisia

Foto: Hotnews

inexistente. Secretarul general al Sindicatelor- Ahmed Ben Salah, voia colectivizare si iesirea de sub tutela economica franceza. Intentiile sale s-au materializat pana in 1969, cand in urma unui raport al Bancii Mondiale referitor la arieratele firmelor de stat, Ben Salah a fost suspendat. Hedi Nouira, fost premier si Guvernator al Bancii Centrale a fost cel care a sprijinit reformarea economica a Tunisiei si a imprimat directia catre economia de piata. In anii 70, sectorul privat (in special cel manufacturier) se dezvolta foarte puternic.

In 1986, Tunisia cunoaste primul an de crestere negativa (contractie a economiei) de la declararea independentei. Apar miscarile sociale, grevele prin care e criticata politica economica. Guvernul e obligat sa incheie un acord cu FMI, pe o perioada de 18 luni. Cheltuielile publice sunt orientate spre sanatate, invatamant si servicii. Incep privatizarile (203 firme de stat au fost privatizate), somajul incepe sa scada iar economia sa revina pe plus.

  • Turismul a dezvoltat puternic tara

Turismul este cel care asigura circa 5% din PIB. In turism lucreaza circa 350.000 de tunisieni, adica peste 11% din populatia activa. Ca veni vorba de populatia activa, somajul in randul tunisienilor este de circa 14 % (date la finalul anului 2010), in scadere cu un punct procentual fata de 2009.

somaj Tunisia

somaj Tunisia

Foto: Hotnews

Comertul este si el bine reprezentat in PIB, atingand 10,5% si oferind peste 500.000 de locuri de munca

Comertul exterior se desfasoare aproape in totalitate (96%) prin cele 7 porturi, dar tara dispune si de 32 de aeroporturi. Ca infrastructura rutiera, Tunisia are 3 autostrazi, 13.000 de drumuri asfaltate (din total retea rutiera de 19.300 km) , iar 7 tunisieni din 10 au telefon mobil.

inflatia in Tunisia

inflatia in Tunisia

Foto: Hotnews

Sistemul bancar e format din 21 de banci, o parte fiind subsidiare ale unor institutii puternice internationale.

Circa 98% din numărul populaţiei sunt arabi şi berberi asimilaţi de arabi, fiind numai 1,2% berberi. Ca minoritatea cea mai importantă dintre europeni fiind francezii (fostă colonie franceză), urmaţi de italieni şi maltezi. Densitatea populaţiei fiind mai mare în nord unde locuiesc 70% din numărul locuitorilor.

Numarul turistilor romani care viziteaza anual Tunisia variaza in jurul a 30.000. Varful a fost in perioada 2008- aproape 32.000 de turisti romani.

Guvernul investeste in medie circa 25% dijn Produsul sau Intern Brut si are o datorie publica in scadere

datorie publica Tunisia

datorie publica Tunisia

Foto: Hotnews

puternica.

  • Sistemul bancar- fragil dar in curs de insanatosire

Asa cum spuneam, Tunisia are 21 de banci si cateva companii de leasing si factoring. Nu este un sistem bacar foarte solid, dar a facut fata cu succes provocarilor ultimilor ani.

"Dificultăţile cu care se confruntă sistemul bancar tunisiene pot fi atribuite

în principal, unui mediu competitiv complicat, care provoacă dificultăţi financiare pentru un număr tot mai mare de companii.

Acest lucru a dus la cresterea numarului de credite neperformante, mai ales cele acordate de bancile publice, companiilor de stat. Pornind de la diferite rapoarte ale FMI şi Băncii Mondiale s-a observat că sectorul bancar tunisian suferă în principal din cauza numarului ridicat de credite neperformante, de rezerve insuficiente, de o profitabilitate scazuta a băncilor şi de o lipsa de control", se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Tunisiei.

  • Sa fie de vina dezvaluirile lui Assange?

De la un "tigru" al nordului Africii, Tunisia a ajuns in pragul Revolutiei. Totul pare sa fi pornit de la dezvaluirile lui Assange, care au dezvaluit printr-o telegramă guvernamentală americană din iunie 2008, actele de corupţie ale familiei preşedintelui fugar, Ben Ali: accesul la afaceri importante din ţară şi capacitatea de a ocoli legile. Guvernul tunisian încercase la începutul lunii să blocheze accesul internauţilor tunisieni la WikiLeaks. Datele economice macro ale Tunisiei aratau bine pentru o tara in vreme de recesiune globala, dar sanatatea economica se pare ca nu mai asigura calmul social. (Sursa datelor: Index Mundi, Eurostat, Banca Nationala a Algeriei)

Daca ai vizitat Tunisia si ai ramas impresionat, HotNews.ro te invita sa impartasesti impresii, fotografii, opinii, pe marginea experientei tale in Tunisia.