Chiar inainte de izbucnirea crizei in Romania, unele banci incercau sa isi convinga clientii sa isi mute moneda creditului din lei in euro dar si ca acestia sa isi utilizeze cardurile de credit (care asigura institutiilor de credit o profitabilitate ridicata prin comisioanele generate). Am intrat in posesia unui script al unei banci care isi mintea pur si simplu clientii ca Romania va trece in 2011 la euro si prin urmare ar fi bine sa isi mute creditele cat mai degraba in euro, scrie Dan Popa pe blogul lui.

„Scenariu de contactare clienti in vederea conversiei unui credit din lei in EUR (culoarea rosie apartine scriptului bancii- n.m DP). Prezentarea situatiei: clientul a contractat un credit in lei, garantat cu ipoteca, cu o dobanda promotionala, fixa pe 1 an. Clientului i s-a transmis o scrisoare prin care este instiintat de expirarea perioadei de dobanda fixa si de variantele de pret disponibile pentru urmatoarea perioada de creditare: trecerea automata la dobanda variabila la LEI (nivel majorat); conversia soldului creditului initial din LEI in EUR.

Scopul campaniei: Promovarea variantei de conversie a soldului creditului din LEI in EUR.

CONSILIER: Buna ziua, numele meu este... si va sun de la … Bank. As putea vorbi cu doamna Ionescu?

C: Buna ziua. La telefon

CONSILIER: Ma bucur sa va aud, doamna Ionescu. Imi puteti acorda cateva minute din timpul dumneavoastra?

(Daca clientul spune nu, operatorul il va intreba care ar fi o data si o ora potrivita pt a reveni cu un telefon)

C: Sigur ca da.

CONSILIER: Va multumesc. In primul rand va rog sa-mi confirmati daca in ultimele zile ati primit de la … Bank o scrisoare de instiintare cu privire la majorarea procentului de dobanda pentru creditul dvs. in lei, garantat cu ipoteca, contractat anul trecut, pe o dobanda promotionala?

C: DA/NU:

CONSILIER: In cazul acesta permiteti-mi sa va spun despre ce era vorba in aceasta scrisoare/ permiteti-mi sa va ofer mai multe informatii legate de aceasta. Doamna Ionescu, ati contractat de la un credit in lei, garantat cu ipoteca, pe o dobanda promotionala, fixa pe 1 an. In cursul acestei luni, tipul de dobanda se modifica din dob. fixa 1 an in dobanda revizuibila, modificandu-se prin urmare si nivelul acesteia. Datorita maririi semnificative, de catre BNR, a dobanzii de referinta la LEI suntem nevoiti sa ajustam in consecinta si nivelul dobanzii aferenta creditului dvs..(sublinierea apartine bancii-n.m. Dan Popa) Pentru a contracara efectele acestei majorari a dobanzii asupra ratei dvs banca va ofera o alternativa avantajoasa, aceea a convertirii soldului creditului din LEI in EUR.

C: Am inteles.

CONSILIER: In cazul in care optati pentru mentinerea creditului in LEI, pentru a face tranzitia la noua dobanda cat mai suportabila pentru dumneavoastra, vom realiza aceasta majorarea a dobanzii in doua trepte:

- intr-o prima etapa, in cursul acestei luni, dobanda la creditul dvs. se va majora cu 2 puncte procentuale.

- ulterior, peste aproximativ 6 luni, dobanda se va mari din nou cu 2,4 puncte procentuale, in cazul in care conditiile pietei nu se modifica. Prin urmare dobanda dumneavoastra se va majora in total cu 4.4 puncte procentuale. Toate celelalte taxe si comisioane ramân neschimbate. – pentru creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca- procentul de dobanda se majoreaza acum de la 6% pe an la 8%, iar peste 6 luni in functie de conditiile pietei se va majora la 10,4%; pentru creditul de achizitie de locuinta – procetul de dobanda se majoreaza acum de la 5,5% pe an la 7,5%, iar peste 6 luni in functie de conditiile pietei se va majora la 9,9%.

Daca doriti sa va mentineti o rata lunara redusa, comparabila cu cea avuta in primul an de creditare, va putem oferi alternativa de conversie a soldului creditului din LEI in EUR. Aceasta conversie este oferita de banca pentru a evita situatiile in care clientii ajung in imposibilitatea de a plati rata din cauza cresterii abrupte a dobanzii la LEI.

Conversia creditului din LEI in EUR se poate face fara nici un fel de comision, trebuie doar sa semnati un act aditional la contractul de credit. In cazul in care optati pentru aceasta varianta, dobanda va fi fixa pentru 1 an (…) Cum vi se pare aceasta propunere?

C: Suna Interesant!

CONSILIER: Pentru a avea o imagine cat mai clara asupra modificarilor ce vor interveni in ceea ce priveste creditul dumneavoastra, permiteti-mi sa va ofer mai multe informatii. Astfel in cazul in care optati pentru conversia creditului in EUR rata dumneavoastra lunara va fi ….(vezi coloana Q fisier campanie), iar daca doriti sa ramaneti cu imprumutul in lei rata luna va deveni……… (coloana M fisier campanie), pentru ca dupa cele 6 luni sa ajunga la aprox……….. (coloana N fisier campanie). Sunteti interesat sa optati pentru varianta conversiei?

Exista 2 variante de raspuns:

5. C: Nu sunt interesat sa-mi schimb creditul din lei in EUR. Imi este teama de fluctuatiile de curs aferente creditelor in EUR.

CONSILIER: Am inteles. Ar trebui insa sa aveti in vedere si faptul ca prognozele oficiale spun ca in 2011 Romania va trece la EUR si atunci veti avea oricum atat salariul cat si creditele in EUR. In plus, impactul unei posibile deprecieri a leului fata de EUR este mai mic decat impactul cresterii dobanzii la LEI. De exemplu, daca optati pentru conversia creditului in EUR si cursul de schimb ajunge la 4 RON/EUR, rata dvs la creditul in EUR va creste cu aprox 13%, la ……… (vezi coloana R din fisierul de campanie) care este oricum mai mica decat rata pe care ati avea-o in cazul in care veti ramane cu creditul in RON , adica………. (vezi coloana N)

Sau

C: Mi se pare o oportunitate si as dori sa stiu cu ce acte sa ma prezint la agentie, pt. a-mi converti soldul creditului din lei in EUR.

CONSILIER: Tot ce aveti de facut este sa va prezentati cu un act de identitate, in termen de 30 zile de la data la care se implineste 1 an de la contractarea creditului dvs. (se comunica data din fisierul de campanie- coloana AB) in lei, la agentia de la care ati contractat creditul. Veti semna un act aditional la ctr. de credit, in care sunt reglementate toate conditiile in vederea efectuarii conversiei. De asemenea, veti primi consiliere din partea specialistului din agentie cu privire la formalitatile pe care le implica conversia, si anume: deschidere cont in EUR in cazul in care nu aveti, achitarea dobanzii si comisionului la credit pe luna in curs".

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa