Anul 2011 va fi unul interesant din perspectivele evolutiilor economico-financiare. Cu certitudine, bancile din Romania vor avea si ele de facut fata unor provocari induse de evolutiile macroeconomice. Unii vorbesc despre consolidarea pietei, altii de repornirea creditarii sau de reluarea cresterii. HotNews.ro continua demersul sau privind intervievarea presedintilor de banci comerciale locale. Dupa Alpha Bank, CEC Bank, BRD- GSG, si ING Bank astazi e randul RBS Romania. Care sunt provocarile si care sunt atuurile bancilor locale? Cum au reactionat la criza in 2010? De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza? Johan Gabriels, CEO-ul RBS Romania raspunde intrebarilor HotNews.ro

Johan Gabriels, CEO RBS RomaniaFoto: AGERPRES
  • Nu prevedem nicio crestere semnificativa in activitatea de creditare

Rep: Care ar putea fi liniile de business in care creditarea ar putea inregistra un avans semnificativ in 2011 atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe cel al persoanelor juridice?

Johan Gabriels, CEO RBS Romania: Nu prevedem nicio crestere semnificativa in activitatea de creditare. Creditele pentru persoane fizice vor continua sa fie centrate pe refinantare, in timp ce creditarea pentru persoane juridice va creste probabil usor, si doar in contextul cresterii economice. In acelasi timp, exista un segment destul de mare de populatie in Romania (52%) care nu foloseste servicii financiar-bancare (conform unui studiu World Bank), ceea ce poate permite extinderea si diversificarea produselor si serviciilor oferite clientilor persoane fizice. Cum cererintele clientilor si nivelul de sofisticare al acestora sunt in crestere, ne putem astepta la o investitie continua din partea institutiilor financiare in ceea ce priveste calitatea serviciilor oferite. In acelasi timp, gradul de alfabetizare financiara este destul de scazut (30 din 100) potrivit aceluiasi studiu mentionat anterior, asa ca ne putem astepta ca bancile sa continuie sa investeasca in programe de educatie financiara in 2011.

Rep: Care sunt businessurile spre care bancherii privesc cu optimism in 2011?

J.G.: Probabil ca cele mai dinamice sectoare economice vor fi cele care beneficiaza de fonduri UE. Credem ca sectoarele energetic, FMCG si telecom sunt printre domeniile cu cel mai mare potential pentru 2011.

Rep: Va asteptati ca volumul intarzierilor la plata din zona IMM sa creasca in acest an, sa stagneze sau sa se diminueze comparativ cu 2010?

J.G.: Acesta va depinde de asemenea de tendintele economice. In cazul unei tendinte crescatoare, cat de inceata ar fi aceasta, sunt sanse bune ca IMM-urile romanesti sa performeze mai bine din punct de vedere comercial si sa-si restituie imprumuturile la timp. In cazul performantei scazute a intregului sector economic, IMM-urile este posibil sa fie destul de afectate, cel putin cele care activeaza in anumite sectoare sensibile, care le vor afecta performanta si capacitatea de a-si restitui la timp imprumuturile.

  • Economia romaneasca va stagna cel mai probabil in 2011

Rep: Anul 2010 a insemnat un an dificil pentru sectorul bancar. Multe banci au trecut pe pierdere, dupa ani buni cu o dinamica a profitului din doua cifre. Care sunt estimarile Dvs in privinta dinamicii profitului pe 2011 atat a sectorului bancar agregat cat si al bancii Dvs?

J.G.: Din punct de vedere al sistemului, profiturile bancilor sunt indeaproape conectate cu economia. Consider ca economia romaneasca va stagna cel mai probabil in 2011. Daca aceasta estimare se va transforma intr-un -2% sau +2-3%, atunci bancile vor avea rezultate mai bune sau mai rele. Este de altfel foarte dificil sa spunem sigur care va fi cazul.

Un alt factor pentru aceste pierderi este reprezentat de costurile oparationale mari ale multor banci, costuri derivate din strategiile extensive de crestere, care au fost deja reajustate; institutiile financiare au nevoie sa invete cum sa se adapteze noului context economic. In ceea ce priveste RBS Romania, as fi fericit sa vad o crestere a profitului cu 10% in 2011.

  • Nu am facut concedieri, dar nu am mai extins anumite contracte de munca pe perioada limitata

Rep: Care au fost masurile de ajustare pe care institutia Dvs de credit le-au luat in 2010 (re-dimensionare a retelei, a personalului, a salariilor samd)? Veti continua aceste ajustari si in 2011?

J.G.: Dupa cum am mai declarat si anterior, nu intentionam sa ne crestem sau sa ne reducem reteaua de locatii, ci sa o conservam la marimea actuala (32 de locatii, dintre care 4 dedicate clientilor Royal Preferred Banking lounges).

In ceea ce priveste personalul, nu am facut concedieri, dar am decis sa ajustam numarul angajatilor prin neextinderea anumitor contracte de munca pe perioada limitata, aceasta fiind o tendinta graduala care a acoperit mare parte din 2009 si ceva din 2010. Cred ca avem acum un numar optim de angajati pentru a asigura desfasurarea corespunzatoare a activitatii noastre. Pe anumite pozitii unde aveam nevoie de anumite cunostinte sau abilitati speciale, recrutam si din exterior; asadar pastram un echilibru sanatos in ceea ce priveste numarul personalului nostru, avand o rata normala de “employee turnover”.

Suntem foarte interesati in a fi responsabili si in a fi un angajator care are grija de angajatii sai, unul dintre cele mai importante proiecte pe care le-am initiat si finalizat anul trecut a fost mutarea intr-o noua cladire de birouri, Lakeview, un mediu de lucru care ofera conditii mai multe si mai bune pentru angajatii RBS Romania (mai mult spatiu, lumina naturala, design interior prietenos, proximitate mai buna fata de mijloacele de transport in comun etc).

Rep: Veti lansa in 2011 produse noi? Daca da, care sunt zonele vizate (carduri, produse de economisire/investitii/credite samd)?

J.G.: Vom continua sa ne concentram pe publicul nostru tinta (clienti cu venituri peste medie, app. 10% din intreaga populatie a Romaniei), asadar, produsele si noile optiuni atasate produselor si serviciilor existente pe care intentionam sa le lansam anul acesta vor fi adaptate acestui tip de clienti.

  • Cresterea ponderii investitiilor in total cheltuieli bugetare ar avea un impact pozitiv asupra dinamicii economiei

Rep: Cum percepeti evolutia economiei in acest an? Estimati o crestere economica, o stagnare sau inca un an de scadere economica?

J.G.: Scenariul nostru de baza are in vedere o stagnare a economiei in 2011. Nu excludem insa ca activitatea economica sa inregistreze o usoara crestere sau contractie in functie de o serie de factori: masurile luate in domeniul politicii fiscale (inter alia absorbtia fondurilor europeane si cresterea ponderii investitiilor in total cheltuieli bugetare ar avea un impact pozitiv asupra dinamicii economiei; pe de alta parte noi masuri de austeritate ar avea un impact negativ asupra consumului populatiei), evolutia mediului extern: pe de-o parte cererea pentru produsele romanesti (in special din partea tarilor din Uniunea Europeana) si pe de alta parte dinamica investitiilor straine directe, ca si evolutia economica a tarilor UE si a pietelor internationale. Un alt factor important cu influenta asupra cresterii economice este dinamica activitatii de creditare. Mai important, o crestere economica, oricat de mica, ar duce la imbunatatirea increderii consumatorilor ce va determina intrarea pe o traiectorie ascendenta a cresterii economice.

Rep: Considerati ca 2011 va aduce retrageri/fuziuni/achizitii din piata bancara a unor jucatori?

J.G.: Aceste lucruri se pot intampla, dar este dificil de estimat ce anume si cand, cred ca piata romaneasca poate oferi surprize inca.