In primul rand pentru ca in 2010 industria a fost pe crestere si va continua sa creasca semnificativ si in 2011, pe baza capacitatii create pana acum doi ani. Cresterea este in special pentru export si este ajutata si de cursul de schimb, scrie Emil Stoica pe blogul Jeopardy.

In al doilea rand, dupa doi ani de investitii reduse (2009 si 2010), cred ca in 2011 vor reveni investitiile in cresterea de capacitate. In definitiv, Romania a devenit mai ieftina in ultimii doi ani, iar numarul de muncitori disponibili este in crestere. In plus, mentinerea cotei unice, flexibilizarea muncii si (sa speram) intrarea in spatiul Schengen vor atrage investitii si comert. Daca proiectele in infrastructura s-ar face cu cap si la timp, atunci investitiile private (in industrie sau servicii) ar creste si mai mult. Cu siguranta, alegerile din 2012 vor accelera lucrarile in infrastructura in 2011.

In al treilea rand: Fondul Proprietatea (FP) se va cota peste doar cateva zile. Din fericire, FP este o companie ce este mai independenta de stat pe zi ce trece si, prin participatiile la colosi industriali de stat, poate forta reforma. Declaratii precum cea de azi a FP ma fac sa fiu optimist:

"Din punctul nostru de vedere, atat Nuclearelectrica cat si Hidroelectrica, ar trebui listate, pentru ca cele doua companii sunt pregatite pentru asta. (…) In urma listarii, cele doua companii pot beneficia de o transparenta ridicata, o mai buna supervizare. In ceea ce priveste complexurile energetice, credem ca nu este timp de pierdut si trebuie inceputa restructurarea, iar o optiune ulterioara ar fi aducerea companiilor pe piata. Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea fi potentiali cumparatori".