Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Energie eoliana: Comisia Europeana se teme ca producatorii din Romania ar putea primi ajutoare prea mari/ Investitiile pot depasi 10 miliarde de euro pe termen lung

Romania are un potential extraordinar de dezvoltare a pietei energiei eoliene, fapt dovedit de interesul investitorilor, de studiile specialistilor si de planurile autoritatilor romane. In ciuda acestui interes, investitorii sunt, totusi, destul de reticenti, motivul fiind lacunele legislative. Nici pana acum nu au fost adoptate normele de aplicare a Legii 220/2008 privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile, desi au trecut mai bine de doi ani de la adoptarea legii, fapt care creaza incertitudine pe piata. Pentru aplicarea normelor, autoritatile romane ar fi trebuit sa trimita Comisiei Europene o notificare oficiala, fapt care nu a fost realizat nici pana in prezent, conform unei informatii transmise de Comisia Europeana la solicitarea HotNews.ro. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca preocuparea Comisiei Europene este de a nu exista masuri excesive de sprijin. In aceste conditii, nu este exclus ca facilitatile pentru investitori sa fie reduse.

Comisia Europeana inca analizeaza oportunitatea aplicarii Legii 220/2008 care prevede o serie de facilitati pentru producatorii de energie regenerabila, in functie de tehnologia folosita. Din cauza acestor facilitati, Comisia Europeana vrea sa se asigure ca nu este vorba de ajutoare de stat. Actorii din domeniul energiei regenerabile sunt ingrijorati in legatura cu timpul pe care il implica intreaga procedura, sustin reprezentanti ai Grupului de lucru pe energie regenerabila din cadrul Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER). In aceste conditii, nu este exclus ca investitorii sa inceapa sa caute oportunitati in alte state.

Curtea Suprema din Spania i-a interzis directorului general al bancii Santander sa mai profeseze ca bancher

Directorul general al grupului bancar spaniol Santander a fost condamnat de Curtea Suprema din Spania la opt luni de inchisoare cu suspendare si interzicerea exercitarii profesiei de bancher, potrivit cotidianului El Mundo. Alfredo Saenz este acuzat ca in 1994, cand era presedintele unei subsidiare a Santander, a autorizat depunerea unor plangeri false impotriva unor clienti pentru recuperarea unor credite restante.

In urma acestor plangeri, trei persoane au fost arestate.

Potrivit El Mundo, Curtea Suprema a confirmat decizia primei instante si l-a condamnat pe Alfredo Saenz la opt luni de inchisoare cu suspendare, plata unei amenzi si descalificarea din exercitarea profesiei de bancher.

Norvegia pierde 186 miliarde de dolari in urma reevaluarii rezervelor de gaze

Europa s-ar putea confrunta, inca din anul 2015, cu o deficienta de livrari de gaze naturale din Norvegia, dupa ce tara a redus estimarile privind rezervele nedovedite cu 31%, respectiv 570 miliarde metri cubi, adica 186 miliarde de dolari la cotatiile actuale, transmite Bloomberg.

Volumul taiat din rezervele presupuse reprezinta echivalentul a cinci ani de productie, la nivelul actual. Norvegia este cel de-al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, dupa Rusia.

Analistii noteaza ca UE trebuie sa accelereze actiunile de a dezvolta alte coridoare de aprovizionare in paralel cu cel rusesc, catre Orientul Mijlociu si Africa, pentru a nu depinde exclusiv de Rusia.

Royal Dutch Shell, Statoil si alte companii au gasit tot mai putine gaze si au facut chiar descoperiri seci in largul coastelor Norvegiei, punand sub semnul intrebarii statutul de furnizor de incredere al tarii nordice.

Resursele nedescoperite de gaze ale Norvegiei au scazut la 1.260 miliarde metri cubi, de la 1.820 miliarde metri cubi anul trecut. Rezervele dovedite sunt de circa 2.000 miliarde de metri cubi, conform cifrelor din 2009.