Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a cerut marti sectorului bancar sa dea dovada de moderatie si responsabilitate in acordarea bonusurilor pentru anul 2010, potrivit AFP.

"Bancile trebuie sa actioneze de o maniera responsabila si moderata. In situatia actuala (...) bancile au datoria responsabilitatii, dar si a moralei si a eticii", a declarat Michel Barnier la finalul reuniunii ministrilor de Finante din UE.

El a mai spus ca "bancile europene ar face bine sa isi aminteasca ca sunt parte a economiei si parte a societatii". "Prioritatea bancilor in acest moment este cresterea soliditatii lor", a mai declarat Barnier, referindu-se la noile cerinte de capital impuse institutiilor financiare odata cu criza.

Michel Barnier a avertizat ca "va supraveghea intr-un mod extrem de riguros aplicarea corecta a regulilor" initiate in Europa si va examina daca "acestea sunt suficiente".

Apelul sau vine in momentul in care bancile sunt pe cale sa dezvaluie bonusurile pe care le vor acorda pentru anul 2010.

In Marea Britanie, opozitia l-a acuzat saptamana trecuta pe premierul David Cameron ca nu isi respecta angajamentele si ii lasa pe bancheri sa incaseze bonusuri la alegerea lor. Cameron a asigurat insa ca aceste bonusuri vor fi mult reduse in acest an.

Bonusurile pe care bancile le acordau directorilor sau traderilor lor constituie un subiect cotroversat de la inceputul crizei financiare, nu doar pentru valoarea lor ridicata, ci si pentru ca acest mecanism de remunerare a contrubuit la cresterea tranzactiilor riscante.