Patru reprezentanti ai Rusiei in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sunt anchetati de autoritatile din Rusia si Marea Britanie pentru presupuse acte de coruptie, a anuntat marti BERD citata de AFP. Potrivit Ministerului Dezvoltarii Economice din Rusia, printre cei anchetati se afla si Elena Kotova, reprezentantul Federatiei Ruse in consiliul de administratie al BERD.

Elena Kotova, care a fost numita de catre guvernul rus in Consiliul Director al BERD in 2005, a fost inlaturata din aceasta functie la sfarsitul anului 2010.

BERD a transmis marti un comunicat in care arata ca a "acceptat cererea Ministerului de Externe britanic si a autoritatilor ruse de a ridica imunitatea a patru oficiali numiti in cadrul BERD de catre guvernul rus" si care lucreaza la Londra, unde banca isi are sediul.

Decizia de ridicare a imunitatii a fost luata pentru a "facilita ancheta pentru presupuse activitati ilegale intreprinsa de politia britanica si autoritatile ruse", se mai spune in comunicat.

Totodata, un purtator de cuvant al politiei din Londra a declarat pentru AFP ca "Politia Metropolitana se afla in stransa colaborare cu BERD in cadrul anchetei de coruptie", fara a da insa alte detalii.

BERD este specializata in finantarea economiilor din fostele state comuniste. Fondata in 1991, banca opereaza in 29 de tari din Europa Centrala pana in Asia Centrala.